Νέες αποκαλύψεις για τον Μακελάρη του Μάντσεστερ

Σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας εγείρουν νέα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν γίνει κατ’ επανάληψη καταγγελίες για τις εξτρεμιστικές απόψεις του Μακελάρη του Μάντσεστερ, χωρίς όμως οι βρετανικές Αρχές να έχουν λάβει κάποιο μέτρο εναντίον του.

Οι ειδοποιήσεις από φίλους

Συγκεκριμένα, φίλοι του δράστη είχαν καλέσει την ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχουν συστήσει οι αρχές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όταν ο Αμπέντι τους είπε ότι «είναι ΟΚ να είσαι βομβιστής αυτοκτονίας».

Ακόμη, προ διετίας μέλη της τοπικής κοινωνίας της περιοχής όπου κατοικούσε ο δράστης τον ανέφεραν στις αρχές ότι ο δράστης εμπλέκονταν με εξτρεμιστικές δράσεις και την τρομοκρατία.

Αλλά και δύο φίλοι του Αμπέντι ανησύχησαν τόσο πολύ που επικοινώνησαν προ πενταετίας αλλά και πέρυσι με την αστυνομία.

Ο Ακράμ Ραμαντάν, μέλος της λιβυκής κοινότητας του νοτίου Μάντσεστερ, είπε ότι είχε απαγορευτεί στον Αμπέντι η είσοδος στο τοπικό τέμενος Didsbury, από τη στιγμή που επιτέθηκε φραστικά στον ιμάμη για το κήρυγμά του κατά του εξτρεμισμού.

Κι ότι ο 22χρονος περιλαμβανόταν σε «λίστα παρακολούθησης» επειδή οι ιθύνοντες του τεμένους τον ανέφεραν στις αρχές για τις εξτρεμιστικές του απόψεις.

Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι μέλη της ίδιας της οικογένειας του Αμπέντι, είχαν επικοινωνήσει με τη βρετανική αστυνομία λέγοντας ότι είναι «επικίνδυνος», αλλά και πάλι η πληροφορία πέρασε ανεκμετάλλευτη.

Η σύνδεση της οικογένειας του με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα

Ο πατέρας του, Ραμαντάν κι ο νεότερος αδερφός του, Χασέμ, 20 ετών αναφέρεται ότι έχουν συλληφθεί από παραστρατιωτική οργάνωση στην Τρίπολη, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος.

Οι αρχές γνώριζαν ότι ο πατέρας του καμικάζι είχε στενές επαφές με ισλαμιστική οργάνωση στη Λιβύη κι ότι ο ίδιος ο 22χρονος είχε διασυνδέσεις με αρκετούς τζιχαντιστές που σχετίζονταν με το λεγόμενο «Ισλαμικο Κράτος».

Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες.

Τα ντοκουμέντα από τον βομβιστή σε εμπορικό κέντρο

Κομμάτια από μπλε ύφασμα φαίνονται και στις φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης. Ο κατασκευαστής της βόμβας, που είναι απίθανο να ήταν ο ίδιος ο καμικάζι, είχε τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε ελαφρύ μεταλλικό κουτί κι αυτό μέσα στο σακίδιο μάρκας Karrimor. Στο αριστερό του χέρι, ο νεαρός κρατούσε τον μικρό πυροκροτητή με τον οποίο πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Είχε περάσει από αεροδρόμιο της Γερμανίας

Ο βομβιστής αυτοκτονίας του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι πέρασε από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης και έκαναν λόγο για διαμονή του στην πόλη της Γερμανίας τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση.

Το γερμανικό περιοδικό Focus είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι οι πράκτορες της Σκότλαντ Γιαρντ ήλθαν σε επαφή με τις γερμανικές αρχές διότι ο Σαλμάν Αμπέντι είχε πάρει μία πτήση Ντίσελντορφ-Μάντσεστερ τέσσερις ημέρες πριν από την πολυαίμακτη επίθεση αυτοκτονίας στο Manchester Arena.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο ύποπτος πέρασε από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ για να αλλάξει αεροπλάνο. Πέρασε λίγη ώρα στη ασφαλή ζώνη τράνζιτ», ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία χωρίς να δώσει στοιχεία για την ημερομηνία ή την προέλευση του νεαρού λιβυκής καταγωγής Βρετανού.

Η ριζοσπαστικοποίησή του στη Συρία

Ο Σαλμάν Αμπέντι πέρασε και από τη Συρία, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gérard Collomb. «Ξέρουμε όσα μας είπαν οι Βρετανοί ανακριτές. Μετά από ένα ταξίδι στη Λιβύη και μετά σίγουρα στη Συρία, ριζοσπαστικοποιήθηκε και αποφάσισε να διαπράξει αυτή την επίθεση», δήλωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα