Νέα σύμβαση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Θεσσαλονίκη: Νέα επιχειρησιακή σύμβαση προτείνει ο ΟΑΣΘ στους εργαζομένους οι οποίοι στην τελευταία τους γενική συνέλευση την αποδέχθηκαν, στον βασικό της κορμό, με μεγάλη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σ’ αυτήν, θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις στους βασικούς μισθούς κατά 4,47%, καταργούνται ο 13ος και 14οςμισθός, ενώ παραμένουν επιδόματα και άλλα «ευεργετήματα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου του ΟΑΣΘ Δημήτρη Τσερμενίδη εντός των επόμενων ημερών οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα συναντηθούν με τη διοίκηση για τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα, που είναι ο χρόνος διάρκειας της επιχειρησιακής σύμβασης και ο χρόνος έναρξης της ισχύ της. Οι εργαζόμενοι ζητούν να είναι τριετούς διάρκειας και να ξεκινά από 1.1.2018, ενώ η διοίκηση επιμένει σε διετή διάρκεια, δηλαδή για όσο ο ΟΑΣΘ βρίσκεται σε εκκαθάριση για να δώσει τη θέση του στον ΑΣΥΘ και να έχει ισχύ από την 1.10.2017.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ κατέληξαν σε μια απόφαση που αφορά την αποδοχή του κορμού της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που συζητιόταν όλο το προηγούμενο διάστημα» δήλωσε ο Δ. Τσερμενίδης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της διοίκησης «πολύ καλή σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα προέβλεπε μεγαλύτερες μειώσεις».

Στη σύμβαση προβλέπεται ότι ο ΟΑΣΘ Χριστούγεννα και Πάσχα θα χορηγεί δωροεπιταγές στους εργαζομένους, ενώ οι αμοιβές τους θα υπολογίζονται βάσει τεσσάρων βασικών κατηγοριών, με κριτήριο τους τίτλους σπουδών των εργαζομένων (υποχρεωτική, δευτεροβάθμια, τεχνική, πανεπιστημιακή) και την προϋπηρεσία τους.

Έτσι ο χαμηλότερος μισθός θα ανέρχεται σε 780 ευρώ μεικτά και ο υψηλότερος σε 2.154 ευρώ μεικτά τον μήνα. Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι με πτυχίο πανεπιστημίου, εφόσον έχουν δύο χρόνια προϋπηρεσία, θα αμείβονται με 1.092 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι έχουν προϋπηρεσία 38 χρόνια με 2.154 ευρώ και υπάρχουν ανάμεσα στα δύο αυτά ποσά 19 κλίμακες.

Αντίστοιχα οι τεχνικής εκπαίδευσης εργαζόμενοι με προϋπηρεσία δύο χρόνια θα λαμβάνουν 1.037 ευρώ, με 38 χρόνια 2.027, οι εργαζόμενοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με δύο χρόνια προϋπηρεσία θα λαμβάνουν 858 ευρώ και με 38 χρόνια 1.578, ενώ οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα λαμβάνουν με δύο χρόνια προϋπηρεσία θα λαμβάνουν 780 ευρώ και με 38 χρόνια 1.296 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης καταβολή επιδόματος τέκτων (50 ευρώ για ένα παιδί, 70 για δύο, 120 για τρία και 170 για τέσσερα και 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν των τεσσάρων). Το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ορίζεται στα 150 ευρώ, ενώ προβλέπονται και επιδόματα θέσης ευθύνης που ξεκινούν από 100 ευρώ για υπεύθυνους γραφείου, ελεγκτές, σταθμάρχες και οδηγούς και φθάνουν τα 1.000 ευρώ για προϊσταμένους γενικών διευθύνσεων. Επίσης η σύμβαση προβλέπει και διάφορες κοινωνικές παροχές για γονείς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα