Νέα έρευνα αποκαλύπτει μυστικά του υποθαλάμου στον εγκέφαλο

Νέα λειτουργία του υποθαλάμου στον εγκεφάλου ανακάλυψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος σχετίζεται κυρίως με την μνήμη και την χωρική πλοήγηση.

Πειράματα σε ποντίκια που έκανε μία ερευνητική ομάδα του τμήματος της βιοϊατρικής τεχνολογίας, αποκάλυψαν ότι οι δραστηριότητες χαμηλής συχνότητας στον υποθάλαμο μπορούν να οδηγήσουν σε ευρεία εγκεφαλική λειτουργία η οποία συνδέεται με τον εγκεφαλικό φλοιό και βελτιώνουν τις αισθητήριες αντιδράσεις.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης ότι οι δραστηριότητες χαμηλής συχνότητας στον υποθάλαμο μπορούν να ενισχύσουν τη μάθηση και τη μνήμη, καθώς οι δραστηριότητες αυτές συνήθως προκύπτουν στη διάρκεια της φάσης του «ύπνου αργού κύματος» η οποία έχει άμεση σχέση με την μάθηση και την μνήμη.

Η φάση του «ύπνου αργού κύματος», ο οποίος αναφέρεται και ως βαθύς ύπνος, είναι μία κατάσταση στην οποία μπαίνουμε συνήθως πολλές φορές κάθε βράδι και απαραίτητη για την επιβίωση.

Τα ευρήματα αποτελούν σημαντικό βήμα για την περαιτέρω θεμελιώδη κατανόηση των προελεύσεων και των ρόλων της ευρείας εγκεφαλικής λειτουργίας και επιπλέον παρέχουν πληροφορίες για την έγκαιρη διάγνωση και ενισχυμένη θεραπεία των ασθενειών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της άνοιας, της επιληψίας, της σχιζοφρένειας, της παροδικής ολικής αμνησίας και της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Τα ευρήματα έχουν πρόσφατα δημοσιευθεί στο έγκυρο διεθνές ακαδημαϊκό περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών (PNAS) τον Αύγουστο του 2017.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα