Νάσος Ηλιόπουλος: Η Αθήνα είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Κontra Channel, με την δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη:

  • Ένα σχόλιό σας για το συλλαλητήριο στην Αθήνα…

Νομίζω ότι το συλλαλητήριο απέτυχε να αποτελέσει πηγή συνολικότερων εξελίξεων όπως περίμενε η αντιπολίτευση. Για άλλη μια φορά φάνηκε ο πολύ επικίνδυνος δρόμος που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η ΝΔ η οποία ουσιαστικά νομιμοποιεί και συνομιλεί πάνω στην ατζέντα που έχουν θέσει οι ακροδεξιές δυνάμεις, όπως οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Είδαμε τα επεισόδια όπου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Λαγός που είναι και υπόδικος στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χ.Α.

Το πιο κρίσιμο είναι να απευθυνθούμε ξανά στους πολίτες αυτής της χώρας να διαβάσουν τη συμφωνία, ακόμη και αν έχουν επιφυλάξεις, να σκεφτούν που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, τι κερδίζει από τη συμφωνια και τι σημαίνει για την ίδια τη Θεσσαλονίκη. Γιατί όλες οι πολιτικές δυνάμεις για χρόνια τώρα λένε ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν στα βόρεια σύνορά σου έχεις μια «μαύρη τρύπα». Δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνανάπτυξη, χωρίς συνεργασία στα θέματα της ενέργειας και των μεταφορών.

  • Καταλαβαίνω ότι θέλετε να ενημερωθεί ο κόσμος. Δεν καθυστερήσατε όμως; Τη Δευτέρα έρχεται στη Βουλή η συμφωνία…

Νομίζω ότι από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και σε κομμάτι του πολιτικού διαλόγου έχει μπει από την πρώτη στιγμή και σε συζητήσεις στη Βουλή από πλευράς του κ. Κοτζιά η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη. Αν κάποιος σκεφτεί κιόλας με πόσο ανορθολογικό τρόπο συζητάει η ΝΔ…

Τα δύο στοιχεία που «φωτίζει» στην συμφωνία η ΝΔ είναι η γλώσσα και η εθνότητα.

Έχουν όλοι παραδεχτεί ότι το θέμα της γλώσσας έχει λήξει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ από το 1997 και ρητά κατηγοριοποιείται στις νοτιοσλαβικές γλώσσες, ενώ για  το ζήτημα της εθνότητας την εμπλέκουν με την υπηκοότητα όταν δεν ισχύει αυτό πουθενά σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς η ΝΔ την ίδια στιγμή που λέει ότι δεν έχει πρόβλημα με τη σύνθετη ονομασία έχει καταφέρει να μετατρέψει σε πρωταγωνιστικό παράγοντα έναν κόσμο που διαφωνεί κάθετα με αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν ως εθνική γραμμή , δηλαδή τη σύνθετη ονομασία.

Έχει καταφέρει να κάνει πρωταγωνιστικό παράγοντα τις δυνάμεις που λένε καμία χρήση του όρου Μακεδονία. Δυνάμεις που δεν έχουν καμία διπλωματική απεύθυνση σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Δεν έχουν καμία δύναμη να συμφωνεί μαζί τους εκτός από τον Όρμπαν και ο Ερντογάν στην Τουρκία και με αστερίσκους πλέον και το VMRO.

  • Ο πρωθυπουργός κοιτάζει κεντροαριστερά. Μέχρι πριν λίγο καιρό μιλούσατε για το «παλιό». Δεν εντάσσεται η κεντροαριστερά σε κείνο το «παλιό»;

Υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα από τα οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Αυτή τη στιγμή στο σύνολο της Ευρώπης βλέπουμε να αναπτύσσονται δυνάμεις ακροδεξιές και αντιδραστικές. Το σύνολο του Ε.Λ.Κ δυστυχώς πλέον έχει επιλέξει να συνομιλεί με αυτές τις δυνάμεις, με την κατεύθυνση του Όρμπαν και ότι αυτό σημαίνει. Μπροστά σ’ αυτή τη συγκυρία κάποιος δεν μπορεί να μένει στα ερωτήματα του 2012… η πολιτική ζωή έχει αυτή την ιδιαιτερότητα να θέτει διαρκώς καινούρια ερωτήματα. Όποιος δεν θέλει να δει ότι σήμερα χρειάζεται μια πολύ μεγάλη συμμαχία ανάμεσα στην Αριστερά και σε κομμάτια της σοσιαλδημοκρατίας τα οποία αμφισβητούν τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που είχε πάρει η σοσιαλδημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια, το είδαμε στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και σε μια σειρά από άλλα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα , και προφανώς με τους Πράσινους.

Άρα, υπ’ αυτή την έννοια το κάλεσμα στην σοσιαλδημοκρατία και σε δυνάμεις  που έχουν αναφορά στην Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, δεν είναι στις ίδιες δυνάμεις που μπορεί να υπερασπίζονταν τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα του εκσυγχρονισμού όπως εφαρμόσθηκαν, αλλά σε δυνάμεις που δέχονται να μπουν σε ένα αντι-νεοφιλελεύθερο και δημοκρατικό μέτωπο που απαιτείται αυτή τη στιγμή.

  • Διάβασα πολύ την κριτική που σας ασκείται και εστιάζεται στο ότι είστε μια κομματική υποψηφιότητα που δεν έχει ένσημα.

Ως προς το «κομματική υποψηφιότητα» να πω ότι το πιο κρίσιμο είναι ότι είμαι ένας άνθρωπος που έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει και ξέρω πολύ καλά την Αθήνα.

Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στα Πατήσια, εκεί μένω και σήμερα, και επίσης έχω ζήσει στο Γκύζη και στα Εξάρχεια, οπότε δεν έχω καταφέρει να φύγω από το τρίγωνο Πατήσια-Γκύζη-Εξάρχεια.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή, οι πολιτικές δυνάμεις να επιλέγουν ανθρώπους που ξέρουν την πόλη στην οποία προσπαθούν να απευθυνθούν, αντί να στέλνουν περαστικούς και αλεξιπτωτιστές στην πόλη

Ως προς το δεύτερο ότι δεν έχω ένσημα, νομίζω ότι είναι η πιο παραδοσιακή κριτική που ακούει ένας νέος  άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί να ασχοληθεί με τα κοινά.  Η αλήθεια είναι ότι ένας άνθρωπος 35 χρονών που μπορεί να έχει σπουδάσει, την ίδια στιγμή δεν μπορεί να έχει και 15 χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα.

Νομίζω ότι είναι και άδικο, όταν έχω κριθεί δύο χρόνια σε δημόσιες θέσεις να μην γίνεται καμία αναφορά σ’ αυτό. Γιατί είχα την ευθύνη της Επιθεώρησης Εργασίας και αυτή τη στιγμή είμαι υφυπουργός Εργασίας σε ένα χαρτοφυλάκιο αρκετά απαιτητικό που νομίζω έχουμε παράξει σημαντικό έργο.

Είναι έλλειμμα της κριτικής να μην μπαίνει σε έναν απολογισμό για το τι κατάφερα όταν είχα μια δημόσια ευθύνη και τι παρήγαγα στο συγκεκριμένο κομμάτι.

  • Τι έργο θεωρείτε ότι παράξατε στο ΣΕΠΕ;

Το πιο σημαντικό έργο που καταφέραμε στο ΣΕΠΕ και φαίνεται ξεκάθαρα στους αριθμούς, το πρώτο νούμερο είναι ότι όταν αναλάβαμε η αδήλωτη εργασία προσέγγιζε το 20% και σήμερα κινείται κάτω από το 12% με βάση τα επίσημα στοιχεία

Την ίδια στιγμή στο κομμάτι της υποδηλωμένης εργασίας που κάποιοι παραβίαζαν τα ωράρια και μάλιστα σε κλάδους που δεν θα το περίμενε κάποιος, όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις που δεν είχαν προβλήματα βιωσιμότητας, όπως ο τραπεζικός κλάδος…

Παραβίαζαν το ωράριο στον τραπεζικό κλάδο και δήλωναν υπερωρία στον κάθε εργαζόμενο 2 ώρες το χρόνο, αυτό σημαίνει αδήλωτη εργασία και αδήλωτη εργασία σημαίνει απλήρωτη εργασία. Μια βαθιά παραβατική κατάσταση που έχει πια αλλάξει

Το πιο κρίσιμο και που είναι αποτέλεσμα της κυβέρνησης και μιας ομάδας που δούλεψε στο υπουργείο Εργασίας είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτά βάζουν ένα σαφέστατο στίγμα διαφοράς με τους προηγούμενους.

  • Έχετε παράξει ένα αξιοσημείωτο έργο, αλλά γιατί κάποιος να εμπιστευθεί εσάς και όχι τον κ. Μπακογιάννη που είναι ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός…

Ένα βασικό πρόβλημα που είχε η Αθήνα και αν κάποιος συνομιλήσει και τους ρωτήσει τους δημότες «πείτε μου ποιος είναι ο τελευταίος δήμαρχος που θεωρείτε ότι ήταν κατάλληλος δήμαρχος Αθήνας», από τις απαντήσεις θα κατανοήσει ότι η πόλη έχει πληγωθεί πολύ βαθιά από όλες τις δημοτικές αρχές που ήταν κοντά στην κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ μακριά από τις γειτονιές της πόλης.

Ο κ. Μπακογιάννης είναι μια υποψηφιότητα που συνεχίζει αυτή την παράδοση. Το να είσαι αυτοδιοικητικός στην Στ. Ελλάδα δεν σημαίνει ότι κάνεις και για δήμαρχος στην Αθήνα. Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που έχει παράδοση στην αυτοδιοίκηση αλλά δεν ξέρει την Αθήνα

  • Γιατί το λέτε αυτό;

Μα όταν πήγε στην ΕΡΤ και έδωσε την συνέντευξη στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους, το οποίο ήταν ένα πάρκο που έγινε μέσα από τους αγώνες των κατοίκων και δεν αναφέρθηκε καθόλου σ΄αυτούς τους αγώνες και συγκεκριμένα τους αγώνες των Αμπελοκήπων κόντρα στη δημοτική αρχή της Ντόρας Μπακογιάννη που ήθελε να το κάνει υπόγειο πάρκινγκ, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό φάουλ που σημαίνει ότι δεν έχει χαρτογραφήσει την περιοχή μέσα στην οποία προσπαθεί να κινηθεί.

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα μια επιλογή που εγγράφεται πολύ συνολικά στην κεντρική πολιτική σκηνή και όχι σ αυτό που έχει σήμερα ανάγκη η Αθήνα

  • Ωστόσο ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι δεν υπάρχει αριστερά και δεξιά, υπάρχει μόνο η Τ.Α, δεν υπάρχει παρελθόν και ας προχωρήσουμε μπροστά…

Νομίζω ότι ειδικά σήμερα με όσα γίνονται στην Ευρώπη και όσα βλέπουμε στους κινδύνους της Δημοκρατίας, το να λες ότι δεν υπάρχει αριστερά και δεξιά, δείχνει ότι όχι απλώς κλείνεις τα μάτια σου στην πραγματικότητα, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο.

Αυτή τη στάση την είδαμε όταν στην πρώτη του βόλτα στη γειτονιά της Αθήνας στον Α.Παντελεήμονα, δεν βρήκε ούτε μια φράση να πει για την Χ.Α

Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πολιτικό λάθος. Κατά τη γνώμη μου όταν συζητάμε για τα ευαίσθητα θέματα της ασφάλειας στην Αθήνα, πρέπει όλοι να είμαστε ξεκάθαροι ότι οι γειτονιές της Αθήνας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση της Χ.Α

Όποιος σήμερα ξεχνάει ότι πρέπει να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο της πόλης, γιατί η Αθήνα δεν είναι μόνο παγκάκια και τα φώτα στους δρόμους, είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας, δεν έχει αντίκρυσμα στην πραγματικότητα. Τι οικονομική ανάπτυξη θέλουμε; Θέλουμε μια ανάπτυξη με προστασία των εργασιακών σχέσεων ή χωρίς; Πως μπορεί αυτό το δίλημμα να το αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις που έχουν αφετηρία την αριστερά και πως οι δυνάμεις που έχουν αφετηρία την δεξιά;

  • Μιλώντας για την προστασία των εργασιακών, με αφορμή την αύξηση του κατώτατου… πως κατοχυρώνονται οι κάτω των 25 ετών;

Μέχρι τέλος του μήνα θα υπάρξει η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που θα ορίσει τον κατώτατο μισθό και θα ισχύει για όλους. Από τη στιγμή που αυτό θα γίνει νόμος μετά είναι δουλειά του ΣΕΠΕ να ελέγξει αν εφαρμόζεται και αν τηρείται η νομοθεσία.

  • Ζούμε την επέλαση του airbnbTι θα γίνει με αυτό;

Πρώτα από όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο χαρακτήρας της πόλης αλλάζει. Αλλά, πρέπει να αποφασίσουμε προς τα που θέλουμε να πάει αυτή η αλλαγή γιατί με τους αυτοματισμούς της αγοράς μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωί και η Αθήνα να μην έχει κατοίκους πια.

Υπάρχουν πιέσεις που αμφισβητούν το δικαίωμα του ανθρώπου στην κατοικία. Το ζήτημα δεν είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να παίρνει ένα μικρό εισόδημα από κάποια πλατφόρμα. Το πρόβλημα είναι ότι μπαίνουν μεγάλοι παίκτες του Real Estate και αγοράζουν μια σειρά από διαμερίσματα και άρα δεν μιλάμε πια για βραχυχρόνια μίσθωση αλλά για οικονομική δραστηριότητα με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.  Σ’ αυτό το ζήτημα πρέπει να μπουν όρια και ως προς το χρόνο -για να είναι πράγματι μια βραχυχρόνια μίσθωση -και όρια που δεν θα επιτρέπουν σε παίκτες να κάνουν αυτή την πρακτική.

Αυτή η συζήτηση έχει γίνει πολύ νωρίτερα από μας στη Βαρκελώνη, στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και νομίζω ότι έχοντας καθυστερήσει αποκτούμε πλεονέκτημα γιατί μπορούμε να μάθουμε από την εμπειρία τους.

  • Κάτι θέλετε να κάνετε με την ακίνητη περιουσία του δήμου;

Αυτή τη στιγμή ο δήμος της Αθήνας έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο και σημαντικό κτιριακό απόθεμα.  Προσπαθεί με αυτό το απόθεμα να κάνει ένα real estate. Εμείς λέμε ότι ο δήμος έχει πολύ μεγάλες κοινωνικές ανάγκες για στέγαση σε νέα ζευγάρια, σε νέους επιστήμονες και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες… Αυτό που λέμε ότι ο δήμος μπορεί να προσλάβει νέους επιστήμονες που θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε διαδικασία κοινωνικής αξιοποίησης υπέρ των δημοτών.

  • Εξάρχεια, τι θέλετε να κάνετε εσείς;

Σημαντικό καταρχάς είναι ότι ενώ ο κ. Μπακογιάννης είχε βγει με μια πολύ επιθετική στάση απέναντι στα Εξάρχεια, μετά αναγνώρισε ότι δεν είναι άβατο…

Η συζήτηση για την ασφάλεια στην πόλη είναι μια πολύ σημαντική συζήτηση, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε να μιλήσουμε ως υποψήφιοι δήμαρχοι ή ως υποψήφιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη.

Σαν υποψήφιοι δήμαρχοι το πρώτο που θέλω να πω είναι να αρχίσουν τα έργα ανάπλασης που θα αναβαθμίσουν όλη την περιοχή και μέχρι και γύρω από το Μουσείο και που νομίζω θα βοηθήσουν σε όλα τα προβλήματα υποβάθμισης που υπάρχουν. Το Πολυτεχνείο προφανώς και πρέπει να μείνει ως χώρος σπουδών. Είναι πλούτος για την πόλη να έχει σχολές στο κέντρο της, δίνουν ζωή και πρέπει να έχει ακόμη περισσότερες απ΄αυτές που έχει σήμερα.

Επίσης για την ασφάλεια στο Δήμο, αυτό που όλοι λένε ότι η Αθήνα είναι μια πόλη σκοτεινή. Μου έκανε τεράστια εντύπωση και όταν είδα τον προϋπολογισμό του 2018 βρήκα ότι στο κομμάτι του ηλεκτροφωτισμού τα έργα που έγιναν για όλο το έτος ήταν μηδέν ευρώ

  • Μεγαλωμένος στα Πατήσια, το βιογραφικό σας; Μιλήστε μας λίγο για τον Ν. Ηλιόπουλο

Γεννήθηκα στην Αθήνα, τελείωσα Πληροφορική στην ΑΣΟΕΕ, μετά έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Πάντειο, στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης και αυτή τη στιγμή είμαι υποψήφιος διδάκτορας. Δούλεψα μερικές φορές στην ιδιωτική εκπαίδευση σε φροντιστήρια σε μαθήματα τεχνολογικής κατεύθυνσης που κάνουμε οι πληροφορικάριοι. Είμαι ένας άνθρωπος που επέλεξα από μικρός να ασχολούμαι με τα κοινά, από όταν μπήκα στο φοιτητικό κίνημα και που έχω μεγαλώσει και έχω ζήσει τα αδιέξοδα αυτής της πόλης, γιατί υπάρχουν πολλά, αλλά ξέρω και τις ομορφιές της και τις δυνατότητές της.

  • Είναι συχνό φαινόμενο οι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας» να γίνονται δήμαρχοι Αθηναίων;

Όχι, εδώ και πάρα πολύ καιρό και γι’ αυτό θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό να αλλάξει. Έχει ταλαιπωρηθεί η Αθήνα από όσους την θεωρούσαν είτε ως ένα κυβερνητικό θώκο ή ως τιμητική σύνταξη, είτε ως εφαλτήριο για χτίσιμο της μετέπειτα πολιτικής καριέρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα