Μ. Σάλλας: Κλείστε την αξιολόγηση το ταχύτερο

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, υπογράμμισε χθες ο Μ. Σάλλας. Μιλώντας στο Bloomberg προειδοποίησε πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σύντομα γιατί οι καθυστερήσεις θα κρατήσουν πίσω τις δαπάνες και την επενδυτική δραστηριότητα που χρειάζεται η οικονομία, και δεν θα έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε βγει από την κρίση, έως ότου τελειώσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, από την τελευταία «έκρηξη» της κρίσης στην Ελλάδα το 2015, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειωμένα κεφάλαια, αυξημένες ζημιές και καταρτίζουν σχέδια για τη μείωση του «βουνού» επισφαλών δανείων.

Επισημαίνει όμως πως οι νέες εντάσεις γύρω από τη διαπραγμάτευση Ελλάδας – δανειστών – ήτοι η καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση – θέτει την πρόοδο των τραπεζών σε κίνδυνο. Περίπου 1,3% των καταθέσεων «βγήκαν» από τις τράπεζες τον Ιανουάριο, ενώ τα επισφαλή δάνεια έχουν αυξηθεί, κάτι που ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας αποδίδει στους δανειολήπτες, που χρησιμοποιούν το αδιέξοδο με τους πιστωτές ως δικαιολογία για να αποφύγουν τις πληρωμές τους. «Όσο περισσότερο καθυστερούμε στην άρση του αδιεξόδου, τόσο πιο επιζήμιο θα γίνει αυτό για τις τράπεζες», δήλωσε στο πρακτορείο αναλυτής της Eurasia Group.

Η προοπτική ανάκαμψης έχει προσελκύσει επενδυτές, αναφέρει το πρακτορείο, ωστόσο όπως εκτιμά μέχρι να «ξεφορτωθούν» οι τράπεζες το «κακό» χρέος, η πιθανότητα να εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις τα αναγκαία κεφάλαια είναι μικρή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα