Μ. Ραχόι: “Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι στον πόνο και στην αντίδραση”

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στις καταλανικές εφημερίδες El Periodico και La Vanguardia, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, τονίζει πως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη “όλοι μαζί εναντίον της τρομοκρατικής απειλής θα ανακτήσουμε την ελευθερία μας” και υπογραμμίζει ότι “οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι στον πόνο και στην αντίδραση”.

“Ας έχουμε όποιες ιδέες θέλουμε, ας ψηφίζουμε όποιον ψηφίζουμε και ας απορρίπτουμε ό,τι απορρίπτουμε, όλοι εμείς που πιστεύουμε στη δημοκρατία και στις ελεύθερες κοινωνίες καλούμεθα να παραμείνουμε ενωμένοι στην υπεράσπιση της κληρονομιάς του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα του φανατισμού, του μίσους και του τρόμου”, τονίζει στο άρθρο του ο Ραχόι.

Ο πρωθυπουργός στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός πως “δεν υπάρχουν ούτε απόλυτη ασφάλεια, ούτε μηδενικός κίνδυνος, όπως με τραγικό τρόπο διαπιστώσαμε, αλλά εάν επιθυμούμε να είμαστε πραγματικά αποτελεσματικοί έναντι της τρομοκρατίας θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι , όχι μόνο στον πόνο, όπως κάναμε όλες τούτες τις ημέρες, αλλά και στην απάντηση που θα δώσουμε”.

Γι’ αυτό, ο ίδιος δηλώνει: “είμαι πλήρως πεπεισμένος πως οι διάφοροι θεσμοί και οι πολιτικές δυνάμεις” θα σταθούν “στο ύψος των ευθυνών τους”, τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν. “Είμαι πεπεισμένος πως θα δούμε να ενισχύονται αυτές οι αξίες και η ενότητα στα θεμελιώδη ζητήματα κατά τη σύσκεψη για την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (Δευτέρα) το πρωΐ στη Μαδρίτη”.

Ο Ραχόι εξηγεί επίσης πως “παραμένουν ακόμη άγνωστα στοιχεία που θα πρέπει να διαλευκανθούν, πρωτίστως εγκληματίες που πρέπει να συλληφθούν και να συρθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να εφαρμοσθούν οι νόμοι. Αναμφίβολα, αργά, ή γρήγορα, θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους”.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Ραχόι επανέλαβε την “απόλυτη στήριξή του στους Mossos d’ Escuadra (καταλανική αστυνομία), στη Δημοτική Αστυνομία, στις διάφορες τοπικές αστυνομίες, όπως και στην Εθνοφυλακή και την Εθνική Αστυνομία” και απονέμει τα εύσημα “στον ρόλο των μελών του συστήματος υγείας και της Πολιτικής Προστασίας για τον άθλο τους στην περίθαλψη των τραυματιών”.

“Η λαμπερή Βαρκελώνη, η φιλόξενη, με τον δυνατό παλμό της, η πρωταγωνίστρια σε τόσες ιστορίες της λογοτεχνίας μας, η πόλη με τα τόσα μουσεία τέχνης και με τόσες σελίδες στην ιστορία μας, η πόλη του Γκαουντί και των καλλίτερων Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία, ο ‘ανθός των ωραιώτερων πόλεων του κόσμου’, σήμερα να ξυπνά πονεμένη, αλλά ακέραια”, τονίζει ο Ραχόι στο άρθρο του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προσθέτει στο ίδιο κείμενο πως “είναι πολύ δύσκολο να βρω λόγους παραμυθίας για τον πόνο που νοιώθουμε, για να εξηγήσουμε την έλλειψη ανθρωπιάς που χαρακτηρίζουν τα πλήγματα στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς”.

“Χάσαμε πολλές αθώες ζωές με τη σκληρότητα που μόνον ο δολοφονικός φανατισμός δύναται να επωάσει και δεν είναι εύκολο να απαλύνουμε μία τραγωδία τέτοιου μεγέθους”, υπογραμμίζει.

Ο Ραχόι τονίζει εξάλλου πως “σε τόσο σκληρές στιγμές ξαναβρίσκουμε τις χειρονομίες, τη συμπεριφορά και τη μετριοπάθεια που διέπουν μία αλληλέγγυα και ώριμη κοινωνία, συμπεριφορές που το θάρρος και η ανθρωπιά τους μας καθησυχάζουν όλους μας. Πιστεύω στην υποδειγματική κοινωνικότητα και στη ζωντανή αλληλεγγύη, που από την πρώτη στιγμή είδαμε να αναδύεται, τόσο στη Βαρκελώνη, όσο και στο Καμπρίλς, ή μεταξύ των κατοίκων του Αλκανάρ”.

“Είναι συμπεριφορές, σε πολλές περιπτώσεις ηρωϊκές, που έχουν αλλάξει τον κόσμο, που εξίσου έχει αλλάξει τον κόσμο η ομόθυμη κραυγή που, μαζύ με τον βασιλέα Φελίπε, τον πρόεδρο της Καταλωνίας Κάρλες Πιτζεμόντ, τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, μπορέσαμε όλοι να ακούσουμε απ’ άκρου είς άκρον στην Πλατεία της Καταλωνίας: no tinc por, no tenim por (δεν φοβάμαι, δεν φοβόμαστε”, υπογραμμίζει ο Ραχόι.

“Εάν ο φανατισμός και ο τρόμος επέλεξαν τη Βαρκελώνη ως στόχο για την άλογη τούτη τρέλλα τους είναι γιατί ο γόνιμος αναβρασμός των δρόμω της ενσαρκώνει όλες τις αξίες, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που μισεί ο τζιχαντισμός”, καταλήγει ο Ραχόι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα