Μ. Ντράγκι: Έχει παρέλθει η απειλή του αποπληθωρισμού

Ο Μάριο Ντράγκι, προχώρησε σε μία ακόμη δήλωση υπέρ της διατήρησης της χαλαρής νομισματικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τα σημάδια ανάκαμψης και την υποχώρηση των αποπληθωριστικών τάσεων στην Ευρωζώνη.

Καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, μία σταθερή στάση πολιτικής θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκή και η κεντρική τράπεζα ίσως έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την ανάκαμψη προσαρμόζοντας τις παραμέτρους των εργαλείων πολιτικής – όχι με σκοπό να συσφίξει την πολιτική της, αλλά να την διατηρήσει στο μεγαλύτερο βαθμό αμετάβλητη.

Αυτό τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο ομιλίας του σε forum της ΕΚΤ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει και ένα σημείο κινδύνου που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Οι χρηματοδοτικές συνθήκες δεν καθορίζονται μόνο από την βαθμονόμηση των εργαλείων της κεντρικής τράπεζας, αλλά επίσης από άλλες τιμές στην αγορά, ορισμένες από τις οποίες επηρεάζονται σημαντικά από τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική και ότι ο μηχανισμός μετάδοσης λειτουργεί. «Όλα τα σημάδια πλέον δείχνουν ενίσχυση και διεύρυνση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Οι αποπληθωριστικές τάσεις έχουν αντικατασταθεί από πληθωριστικές», πρόσθεσε. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται ισχυρός βαθμός νομισματικής χαλάρωσης για να γίνουν πιο ισχυρές και διατηρήσιμες οι πληθωριστικές τάσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα