Μόσχα: Σε ανώτατο επίπεδο οι έρευνες για την επίθεση στη Σουργκούτ

Οι έρευνες για την επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποίησε το Σάββατο ένας νεαρός στην πόλη Σουργκούτ της Σιβηρίας, ανατέθηκαν σε ανώτατο επίπεδο, στη Μόσχα όπως έγινε γνωστό σήμερα από την Επιτροπή Ερευνών, την υπηρεσία που αναλαμβάνει τη διερεύνηση εγκλημάτων.

Το Σάββατο, ένας κουκουλοφόρος επιτέθηκε σε περαστικούς στο κέντρο της Σουργκούτ και τραυμάτισε επτά ανθρώπους, προτού να πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο.

Οι αρχές ξεκίνησαν αμέσως έρευνα για “απόπειρα ανθρωποκτονίας” και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν αντιμετωπίζει την υπόθεση ως τρομοκρατική ενέργεια. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, χαρακτηρίζοντας τον δράστη “στρατιώτη του ΙΚ”, με ανακοίνωση στο προπαγανδιστικό όργανο των τζιχαντιστών, το “πρακτορείο” Amaq.

Δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη Μόσχα για αυτήν την ανάληψη ευθύνης. Ο διευθυντής της Επιτροπής Ερευνών Αλεξάντρ Μπαστρίκιν είπε ότι η υπόθεση ανατέθηκε στην κεντρική υπηρεσία “λόγω της αντίδρασης του κοινού”.

Αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του δράστη και προσπαθούν να καθορίσουν το κίνητρό του. Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για έναν 19χρονο, ο πατέρας του οποίου κατάγεται από το Νταγκεστάν, στον βόρειο Καύκασο. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής εφημερίδας Izvestia διακρίνεται ο δράστης, ένας αδύνατος νεαρός, ντυμένος στα μαύρα και ξαπλωμένος στο έδαφος. Σε άλλο βίντεο που τράβηξε με το κινητό του ένας αυτόπτης μάρτυρας και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι NTV φαίνεται ένας αστυνομικός να τον καταδιώκει και να τον πυροβολεί.

Το Σάββατο οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντιμετώπιζε ο νεαρός ψυχιατρικά προβλήματα.

Οι τραυματίες είναι ηλικίας 27-77 ετών. Όλοι τους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και η κατάσταση του ενός από αυτούς κρίνεται σοβαρή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα