Μπαράζ ευνοϊκών ρυθμίσεων για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που θα δώσουν λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα χιλιάδων πολιτών και αφορούν χρέη σε Εφορία και Ταμεία αναμένεται να ψηφιστεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ειδικότερα, μέχρι μεθαύριο Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί διάταξη για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με πολλές αλλαγές που αποσκοπούν να άρουν εμπόδια στην αξιοποίησή της από τους ενδιαφερόμενους.

Παράλληλα, σε δηλώσεις της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αποκάλυψε ότι το υπουργείο εξετάζει αύξηση του πλήθους των δόσεων της πάγιας ρύθμισης η οποία αφορά όλους τους φορολογούμενους. Η προοπτική αυτή δεν συνδέεται με τα σχέδια  τα οποία επίσης τρέχουν και αφορούν μια νέα ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις, η οποία θα αφορά επαγγελματίες.

Γι αυτή την κατηγορία, διευκρινήσεις για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές ήρθαν να δώσουν δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Τα τελευταία σενάρια αφορούν σε μία ρύθμιση έως 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και μια αντίστοιχη ρύθμιση για χρέη στην εφορία, η οποία θα έρθει να καλύψει τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι εξαιρούνταν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό επειδή είχαν κλείσει τα βιβλία τους.

Σήμερα η ρύθμιση δίνει 12 δόσεις για οφειλές από τρέχοντες φόρους ή 24 για οφειλές από έκτακτη αιτία (πχ φόρος κληρονομιάς). Αν και ο ακριβής αριθμός των δόσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται να μπορεί να προσφέρει έως 100 ή 120 δόσεις, όπως ο εξωδικαστικός.

Ξεχωριστή ρύθμιση για επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία: Στόχος είναι να καλύψει τους επιτηδευματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, επειδή έχουν διακόψει τις εργασίες τους λόγω της κρίσης. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ως τώρα δεν μπόρεσαν να ενταχθούν και αυτοί στον μηχανισμό που δίνει έως και 120 δόσεις. Λόγω των χρεών δεν μπορούν να κάνουν έναρξη στην εφορία, αλλά έτσι έχουν αποκλειστεί από τη ρύθμιση και παραμένουν εκτός αγοράς ή λειτουργούν άτυπα («μαύρα»).

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα