Μουζάλας:Το πρόβλημα των ροών μπορεί να λυθεί μόνο από την Τουρκία

80D4E0C6336DC909849F295CC24A0AF3O αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως πρώτη φορά στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτα η Ε.Ε. συζήτησε τη θέση, ότι το ζήτημα της προσφυγικής ροής μπορεί να λυθεί μόνο από την Τουρκία, ασκώντας παράλληλα έμμεση κριτική στην πολιτική των εταίρων.

Συγκεκριμένα,ο αναπληρωτής υπουργός,υπογράμμισε «Είναι η πρώτη φορά που επίσημα πια από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει η θέση που η κυβέρνηση είχε διατυπώσει από τον Απρίλιο, ότι το πρόβλημα των ροών μπορεί να λυθεί μόνο από την Τουρκία, από τα εδάφη της Τουρκίας, και ότι απαιτείται συνεργασία με την Τουρκία για να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες ροές».

Παράλληλα,ο κ.Μουζάλας είπε«Δεν είναι δυνατόν να φτιάχνουμε εμείς θέσεις φιλοξενίας και οι άλλοι εταίροι να φτιάχνουν φράχτες», ενώ σημείωσε ότι οι φράχτες επισπεύδουν την άφιξη των προσφύγων, οι οποίοι βιάζονται να περάσουν τα σύνορα, πριν δυσκολέψει το πέρασμα.
Επίσης,κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Μουζάλα στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που προηγήθηκε της Συνόδου, προβλήθηκε ένα τρίλεπτο βίντεο, που είχε σκοπό να καταδείξει ότι η είσοδος των μεταναστών και των προσφύγων γίνεται από τις ακτές της Τουρκίας, και γίνεται οργανωμένα κατά χιλιάδες, χωρίς μυστικότητα. Το βίντεο δημιουργήθηκε με βάση χάρτες της Frontex, αρχειακό υλικό, κατά κύριο λόγο του Λιμενικού Σώματος, και φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ένα δεύτερο βίντεο που ετοιμάζεται και θα σταλεί σε όλους τους ευρωβουλευτές, θα συνοδεύει το αίτημα της Ελλάδας ότι η τραγωδία μπορεί και πρέπει να σταματήσει στις ακτές της Τουρκίας με την απαγόρευση των δουλεμπόρων και με την μετεγκατάσταση από τα εδάφη της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Λίβανου στις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφορικά,με τη Σύνοδο για την Αφρική, ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε ότι οι Αφρικανοί ηγέτες θεώρησαν πολύ χαμηλό το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο Αρωγής που η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να δώσει, και δήλωσαν σχεδόν ομόφωνα ότι θεωρούν τη μετανάστευση νόμιμο δικαίωμα των Αφρικανών -και άρα δεν δέχονται να κάνουν επαναπατρισμούς.

Παράλληλα,ο κ. Μουζάλας προετοιμάζεται να επισκεφτεί μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Τουρκία το προσεχές διάστημα για διαπραγματεύσεις με τελικό στόχο να γίνεται η μετεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, όπως επίσης από τον Λίβανο και την Ιορδανία, δηλαδή τις γειτονικές χώρες της Συρίας.«Το αίτημα έχει για μας αφενός πρακτική διάσταση, τον περιορισμό της προσφυγικής ροής, και πολιτική διάσταση, καθώς δεν γίνεται να μας αφήνουν έξω από τις επαφές με την Τουρκία», είπε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα