Μικτή εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μικτή η εικόνα σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα είναι “ασφαλή” για τα εκατέρωθεν στρατόπεδα, έως ότου υπάρξει κάποια εξέλιξη στο μέτωπο της οικονομίας που θα αλλάξει τις ισορροπίες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,21% στις 764,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,47 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.025,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,18% στις 855,57 μονάδες.

Χωρίς καμία διάθεση να δοκιμάσει τις 870 μονάδες κινείται σήμερα η αγορά, η οποία μετά από ένα τριήμερο “διακριτικής” ανόδου “κοντοστέκεται” να βρει τα πατήματά του. Κατά τη συνήθη τακτική των τελευταίων ημερών, η αγορά προχωρά σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά και μικρές επανατοποθετήσεις σε τίτλους που είτε είχαν μείνει πίσω είτε έχουν κάποιες εξελίξεις που βελτιώνουν την επενδυτική ορατότητα.

Οι προσδοκίες πάντως της αγοράς παραμένουν μέτριες. Μετά το πέρας και αυτής της εβδομάδας εισερχόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου πολλά χαρτοφυλάκια “κλείνουν για διακοπές”. Και μια γεύση της θερινής ραστώνης ήδη έχουμε πάρει από τις αρχές Ιουλίου με τις συναλλαγές να γίνονται με το σταγονόμετρο.

Όπως παρατηρεί, μάλιστα, χρηματιστής , “να μην μας προκαλέσει έκπληξη αν τον Αύγουστο δούμε μονοψήφιους (χιλιάδων) τζίρους στην αγορά, την ώρα που τον Ιούλιο μετά βίας ξεπερνά η αγορά τα 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε συνεδριάσεις που ο τζίρος κινήθηκε σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα, ήρθε ένα πακέτο (σαν το χθεσινό στον Ελλάκτωρα) και ‘έσωσε’ λίγο την εικόνα του τζίρου”.

Διότι εκτός από τάση το ΧΑ αναζητά και τζίρο, γεγονός που για τα ξένα χαρτοφυλάκια είναι μείζονος σημασίας, προκειμένου να αξιολογήσουν την εμπορευσιμότητα ενός τίτλου ή μίας αγοράς. Και αυτό γιατί μπορεί μακροπρόθεσμα το ΧΑ να είναι πολλά υποσχόμενο, αλλά η αξιολόγησή του δεν επιτρέπει σε fund ανάλογης στρατηγικής να τοποθετηθούν. Τουναντίον, η πλειονότητα των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε αγορές ανάλογης διαβάθμισης με το ΧΑ είναι εκείνη που αναζητά βραχυ-μεσοπρόθεσμα κέρδη, επομένως η εμπορευσιμότητα και η συχνότητα των συναλλαγών εντάσσεται στα κριτήρια που οδηγούν σε επιλογές.

Επίσης, η αίσθηση στους ελληνικούς κύκλους δεν είναι διαφορετική, με την εγχώρια επενδυτική κοινότητα να εμφανίζεται απογοητευμένη από μια αγορά που έπρεπε να “τρέξει”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αφού έχουν κλείσει αρκετά μέτωπα αβεβαιοτήτων.

Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα είναι ευμετάβλητα, με τις Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Φουρλής να σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Grivalia και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 1,17%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Λάμδα, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Εθνική και Eurobank.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα