Μικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Μικτές τάσεις διαμορφώνονται στις ασιατικές αγορές μετά και το χτεσινό πτωτικό κλείσιμο του Dow Jones εξαιτίας των εξελίξεων στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημειώνει άνοδο 0,15%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite σημειώνει πτώση 0,56%, και ο Shenzhen Composite χάνει 0,86%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 υποχωρεί 0,02%. Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 χάνει 0,07%.

Κλειστές λόγω αργίας παραμένουν οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χτες έχασε περίπου 180 μονάδες μετά από τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις που τον οδήγησαν σε νέα ιστορικά υψηλά την Παρασκευή.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας επανήλθε χτες στο προσκήνιο καθώς οι δύο χώρες ακύρωσαν τις προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα εμπορικές συνομιλίες. Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι χρησιμοποιεί τακτικές εκφοβισμού και προωθεί την ατζέντα “America First” σε βάρος των διεθνών σχέσεων των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις ήρθαν καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι τελευταίοι δασμοί 10% σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολ. με το Πεκίνο να αντιδρά με αντίποινα 60 δισ. δολ. σε αμερικανικά αγαθά. Το κλίμα επιβάρυναν και οι αναφορές ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Rod Rosenstein είναι έτοιμος να παραιτηθεί. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πάντως ότι ο Rosenstein θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο την Πέμπτη.

Στην αγορά του πετρελαίου, το Brent σκαρφάλωσε κοντά σε υψηλά τεσσάρων ετών καθώς οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να δεσμευτούν για την αύξηση της παραγωγής τους στην συνεδρίαση τους αυτό το σαββατοκύριακο. Το Brent Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 3,1% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 81,20 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014. Το αργό Νοεμβρίου πρόσθεσε 1,30 δολ. ή 1,8% στα 72,08 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως αύριο ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Fed με τους επενδυτές να αναμένουν αύξηση επιτοκίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα