Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημειώνει πτώση 0,6% στις 20.987,92 μονάδες μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας εμφάνισε τον Νοέμβριο έλλειμμα 737,3 δισ. γεν από 450,1 δισ. γεν τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το τέταρτο έλλειμμα τους τελευταίους πέντε μήνες.

Οι εξαγωγές της χώρας επιβράδυναν, εν μέρει λόγω της πιο αδύναμης ζήτησης από την Κίνα. Ειδικότερα, οι ιαπωνικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο μόλις 0,1% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μετά από άνοδο 8,2% τον Οκτώβριο. Τα αδύναμα στοιχεία επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας στην ιαπωνική οικονομία.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% παρά τις μεγάλες απώλειες των πετρελαϊκών μετά την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου χθες το βράδυ. Ο τίτλος της China Petroleum χάνει πάνω από 4%, ενώ η CNOOC υποχωρεί σε ποσοστό 2,8%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί 1%, ενώ ο Shenzhen Composite χάνει 1,3%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει άνοδο 0,8%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P ASX 200 χάνει 0,2%.

Οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σήμερα το απόγευμα, με τους αναλυτές να προεξοφλούν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων -την τέταρτη για το 2018- κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,25% με 2,5%.

Οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας κάνουν λόγο για άλλες τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2019, αν και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η Fed θα επιλέξει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων το επόμενο έτος προκειμένου να προστατέψει την οικονομία που έχει ήδη πληγεί από την εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα