Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μικτά πρόσημα καταγράφονται στις ασιατικές αγορές με το εμπόριο να παραμένει στο επίκεντρο των επενδυτών. Την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,10%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite κινείται ανοδικά κατά 1,16% και ο Shenzhen Composite ενισχύεται κατά 1,10%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,95%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με άνοδο 0,40%. Ο STI της Σιγκαπούρης ενισχύεται κατά 0,14%, πτώση 0,28% κατέγραψε ο S&P/ ASX 200 της Αυστραλίας ενώ ο NZ 50 της Νέας Ζηλανδίας κινήθηκε ανοδικά κατά 0,40%.

Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά σχετικά με το μέλλον της NΑFTA δεν κατέληξαν σε συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο οι επενδυτές αναμένουν τη συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως σχετικά με την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει λόγο για επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. Δολαρίων.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Taro Aso, ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός για τη χρήση 2019 πιθανότατα θα ανέλθει στο υψηλό των 102 τρισ. γιεν (714 δισ. στερλίνων), λόγω του γηρασμένου πληθυσμού και των αμυντικών προκλήσεων από Κίνα και Β. Κορέα.
Το υπουργείο Οικονομικών βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία οριστικοποίησης των στοιχείων για το επόμενο έτος-χρήση, που ξεκινά τον Απρίλιο, δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Στην Αυστραλία οι δημόσιες δαπάνες αποτέλεσαν άλλη μια ευπρόσδεκτη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του προηγουμένου τριμήνου, όπως και οι εξαγωγές αγροτικών αγαθών και υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε μια ένδειξη ότι η χώρα πιθανότητα πέρασε το 27ο έτος χωρίς να υποστεί ύφεση.

Τα σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Αυστραλίας, εμφάνισαν ότι οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν 1% στο β΄ τρίμηνο, στα 107,7 δισ. δολάρια Αυστραλίας (77,52 δισ. δολάρια ΗΠΑ).Οι δημόσιες δαπάνες αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο σχεδόν του ΑΕΠ και ήταν μεγάλος μοχλός ανάπτυξης στο περασμένο έτος.

Σε χαμηλό άνω των 20 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε χτες η ρουπία Ινδονησίας, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να προαναγγέλει παρέμβαση. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας δήλωσε ότι θα παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος και στην αγορά ομολόγων. Στο μεταξύ, η ρουπία η ρουπία υποχώρησε χτες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την ισοτιμία δολαρίου / ρουπίας να διαμορφώνεται στις 14.777 ρουπίες. Το νόμισμα της Ινδονησίας έχει χάσει σχεδόν το 9% της αξίας του από την αρχή του έτους και καταγράφει μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην περιοχή υπό το βάρος τόσο του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας όσο και της κατάρρευσης της λίρας που έχει πυροδοτήσει μια πιο διευρυμένη κρίση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί πως χτες η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω Labor Day.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα