Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με μικρή πτώση έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών και σήμερα, με τον τραπεζικό κλάδο και πάλι να ασκεί σημαντικές πιέσεις σε μια αγορά που τελεί υπό αναμονή των πολιτικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,13% στις 767,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 765,11 μονάδων (-0,49%) και 773,72 μον. (+0,63%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,01%, στις 2.011,16 μονάδες, ενώ στο +1,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.271,48 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,81% στις 876,13 μονάδες.

Η εικόνα της αγοράς δεν συνάδει με το κλίμα που μεταφέρεται τόσο από τους ξένους αναλυτές όσο και από τους εγχώριους, ειδικά μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Η στασιμότητα, αλλά και το “ροκάνισμα” των αποτιμήσεων των τραπεζών, έχουν εγκλωβίσει την αγορά σε ένα στενό εύρος πέριξ των 770 μονάδων, με κάθε προσπάθεια ανοδικής διαφυγής να πέφτει στο κενό.

Μάλιστα, η εικόνα της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, με ολίγες χιλιάδες ευρώ να ορίζουν ακόμη και μεγάλες διακυμάνσεις, ήταν μη αναμενόμενη από τους περισσότερους αναλυτές που θεωρούσαν ότι μετά και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η αγορά απαλλαγμένη από την αβεβαιότητα θα “όριζε” με καλύτερους όρους την τάση της.

Την απάντηση σε αυτό την έδωσε σήμερα η HSBC, η οποία αν και μίλησε θετικά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επισήμανε ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει τον γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης με την ανάπτυξη. Αυτό το στοιχείο θεωρεί η HSBC ότι είναι και ο λόγος που η αγορά δεν αντιδρά στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, ο γαλλικός μηχανισμός θα προσέφερε εγγυήσεις στους επενδυτές ότι, εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, το χρέος της θα ήταν βιώσιμο κάνοντας τους ιδιώτες επενδυτές πιο “ανώτερους” (senior) σε σχέση με τους επίσημους πιστωτές, οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι που θα επιβαρύνονταν από τις ζημιές εάν η ανάπτυξη απογοήτευε.

Επίσης, και οι πρώτες “επαφές” του ΟΔΔΗΧ με τους επενδυτές στη δευτερογενή αγορά ομολόγων φαίνεται να οδήγησαν σε ένα κρίσιμο ξεκαθάρισμα των γκρίζων περιοχών της συμφωνίας. Σύμφωνα με το Capital.gr, η ανησυχία που αναδύεται έχει να κάνει με την εμπειρία του “κουρέματος” του 2012 (με το PSI και το PSI+).

Συγκεκριμένα στη συμφωνία της 21ης Ιουνίου αναφέρεται με σαφήνεια ότι το Eurogroup θα επανεξετάσει το 2032 την κατάσταση του ελληνικού χρέους και θα γίνει εκ νέου παρέμβαση εφ’ όσον εκτιμηθεί ότι χρειάζεται για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά του. Η ανησυχία των επενδυτών είναι –με δεδομένη τη θέση της Γερμανίας επ΄αυτού– ότι θα μπορούσαν να υποστούν ένα νέο κούρεμα στο ιδιωτικό κομμάτι του χρέους, όπως συνέβη και το 2012.

Σύμφωνα με τα σχόλια επενδυτικών κύκλων που συμμετείχαν στις σχετικές ενημερώσεις και παρά την αναγνώριση της άμεσης και έμμεσης ελάφρυνσης από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, “η αγορά θα περιμένει την Έκθεση του ΔΝΤ, η οποία θα αποκρυσταλλώσει με τον πλέον επίσημο και ευδιάκριτο τρόπο την πραγματική εικόνα για το ελληνικό χρέος…”. Μετά από την δημοσιοποίησή της, κατά τα μέσα Ιουλίου, αναμένεται να αρχίσει να διαμορφώνεται και η τελική στάση των αγορών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα.

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες της Πειραιώς, οι οποίες για δεύτερη μέρα διευρύνθηκαν στις δημοπρασίες, έφτασαν το 3%, ενώ Alpha Bank και ΟΛΠ έκλεισαν στο -2%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Εθνική, Βιοχαλκο, Eurobank και Grivalia, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, το +2,52% της Jumbo αλλά και το +2,01% του Φουρλή αντιστάθμισαν ελαφρώς την πτώση της αγοράς, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Σαράντη, ΟΤΕ και ΕΕΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή οι Τιτάν, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

 

πηγή    capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα