Μικρές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 739,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 737,18 μονάδων (-0,78%) και 743,47 μον. (+0,07%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 16 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,48%, στις 1.944,40 μονάδες, ενώ στο -1,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.199,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,64% στις 757,46 μονάδες.

Το ΧΑ δεν μπόρεσε να μείνει ανεπηρέαστο από το αρνητικό διεθνές κλίμα, αν και προσπάθησε να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο στα μέσα περίπου της συνεδρίασης, καθώς συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, και οι βασικότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες βρίσκονται στο “κόκκινο”, εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία των συνομιλιών για το Brexit, αλλά και των εμπορικών διαπραγματεύσεων σε διεθνή κλίμακα.

Πάντως, οι σήμερα επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αρχίζει σήμερα με τις Alpha Bank και Εurobank (ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή με τις Εθνική και Πειραιώς) τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών. Το ενδιαφέρον των επενδυτών κατά τις παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν τις επίσημες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, θα εστιαστεί στην έξοδο μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Πράγμα που σημαίνει ότι η έμφαση θα δοθεί στην πορεία των αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με “κουρέματα” οφειλής, στις ρευστοποιήσεις καλυμμάτων, στις αποπληρωμές δανείων, αλλά και στις λογιστικές διαγραφές. Κομβικού ενδιαφέροντος για τους επενδυτές θα είναι οι εφεξής πωλήσεις “κόκκινων” δανείων από τις τράπεζες.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το Capital.gr, το β΄ τρίμηνο 2018 αναμένεται να δείξει καλή οργανική κερδοφορία, με “στριμωγμένα”, ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες, τα οποία αποτελούν benchmark για τις τράπεζες στη μεταμνημονιακή εποχή και παρουσιάζουν συρρίκνωση. Σημαντικά βελτιωμένες αναμένονται οι καταθέσεις και η έκθεση στον ELA, με την προοπτική πλήρους μηδενισμού του από τη Eurobank τον Οκτώβριο και από την Alpha Bank προς τα τέλη του έτους.

Στο μεταξύ, η αγορά θα αναμένει και τη σημερινή σύνοδο του Euroworking Group, όπου και αναμένεται να συζητηθεί η ενεργοποίηση της εφαρμογής των αποφάσεων του Ιουνίου για το ελληνικό χρέος. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνικό (όπως συνέβη με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το 2017), αλλά συνδέεται και με τις πολιτικές αποφάσεις οι οποίες συνοδεύουν τις παρεμβάσεις στο χρέος, που με τη σειρά τους συνδέονται με προαπαιτούμενα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής είναι προγραμματισμένο –για την ώρα- να φθάσουν στις 12 Σεπτεμβρίου (αν και ούτε αυτό το στοιχείο θεωρείται ακόμη δεδομένο και πρέπει να διασαφηνιστεί). Το πρώτο μέλημα είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων της ελληνικής πλευράς στο πεδίο των εσόδων, των δαπανών, αλλά και του ΑΕΠ, καθώς την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού και να φθάσει στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΧΑΕ, η Eurobank, η Πειραιώς και η ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες ανώτερες του 2%, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Alpha Bank, Grivalia, Λάμδα και Motor Oil. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ και ΟΛΠ, με τις ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν χωρίς πρόσημο.

Στον αντίποδα, άλμα 3,39% σημείωσε η Τέρνα Ενεργειακή, με την ΓΕΚ Τέρνα και τον ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με κέρδη 2,14%. Στο +1,75% έκλεισε ο Μυτιληναίος, στο +1,08% η ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Βιοχαλκο, Jumbo και Σαράντης.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα