Με το βλέμμα στο οικονομικό μέλλον της χώρας

Στον οικονομικό σχεδιασμό του αύριο φαίνεται ότι επικεντρώνεται την περίοδο αυτή η προσοχή της κυβέρνησης, καθώς οι διαδικασίες της 3ης αξιολόγησης εξελίσσονται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ομαλότερα από ότι αναμενόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, στην κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις τάσεις καταστροφολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εξακολουθούν επίμονα να εκδηλώνονται, διαβλέπουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει τόσο μεταξύ των δανειστών όσο και μέσα στους ευρύτερους επενδυτικούς κύκλους, γεγονός που αναμένεται ότι βαθμηδόν θα αρχίσει να επηρεάζει θετικά και την πραγματική οικονομία.

Η αλλαγή αυτή ψυχολογίας εκφράστηκε πρόσφατα δημόσια, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων την διεθνή πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων: «Είμαστε σε καλό δρόμο, να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι σοβαρές συζητήσεις, να διευκρινιστεί τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η φύση της εξόδου. Το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες που πέφτουν οι τιμές των ομολόγων μας και αυξάνεται η ζήτηση τους».

Ωστόσο κατά τη διάρκεια των ίδιων δηλώσεων τόνιζε:«σε μία περίοδο ύφεσης και αβεβαιότητας, που πολλοί δεν ξέρουν το αύριο, δεν ήταν εύκολο να γίνουν επενδύσεις ή να πάρουν πρωτοβουλίες»,  υπογραμμίζοντας στη συνέχεια αναφερόμενος στο timing, πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για σοβαρές συζητήσεις καθώς αλλάζει το κλίμα και προσέθετε: «Αυτό θα δώσει ώθηση στο ολοκληρωμένο μας σχέδιο, που δεν είναι απλά να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά μια έξοδος με πιο ισχυρή οικονομία, μία αναπτυξιακή πολιτική που έχει και βάθος και εύρος, που βασίζεται σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο».

Βεβαίως παράλληλα με τις παραπάνω προοπτικές φαίνεται ότι τα αρμόδια επιτελεία δεν παύουν να απασχολούν οι μέχρι σήμερα επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων που διαχρονικά επιβλήθηκαν στη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Σε ερώτηση σχετικά με τα εργασιακά και τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οποίος αποκάλεσε «κυνικούς» τον ίδιο και τον κ. Χουλιαράκη, επειδή-όπως ανέφερε «και οι δύο είπαμε στη συζήτηση για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού ότι όντως έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη»- όπως είπε – και διευκρίνησε: «Το έχουμε κάνει αυτό, γιατί είχαμε μία απόλυτη προτεραιότητα, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και πήρε καιρό να βρούμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή. Μέσα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχουν 3,5 δισ. ευρώ μειώσεις φόρων για τα επόμενα 5 χρόνια και νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε πως καθώς έρχεται η ανάπτυξη θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και αυτά τα στρώματα όλο και περισσότερο».

Ανεξάρτητα με το περιεχόμενο και την ένταση στις δημόσιες αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση για τα ζωτικά αυτά ζητήματα της οικονομίας, ανώτατοι αρμόδιοι αξιωματούχοι, μεταφέροντας τις απόψεις της κυβέρνησης, θεωρούν ότι έχει πλέον επέλθει οικονομική σταθεροποίηση η οποία είναι εμφανής σε όλους, κατάσταση που δίνει τη δυνατότητα να ανοίξει με πιο ρεαλιστικούς και ουσιαστικούς όρους από ποτέ κατά τα τελευταία 7-8 χρόνια της κρίσης, τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η επόμενη ημέρα θα πρέπει να βασίζεται στην παραδοχή ότι «αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μια δημοσιονομική κρίση η οποία ενέσκυψε τα τελευταία 7-8 χρόνια, αλλά και μια πολύ σοβαρή κρίση παραγωγικού μοντέλου».

Εκφράζεται η ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτή τη διπλή κρίση και τονίζεται ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας και αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται τα περιφερειακά συνέδρια, τα οποία θα συνεχιστούν στο σύνολο της χώρας, ώστε να υπάρχει συζήτηση με την κοινωνία, τους παραγωγικούς φορείς την αυτοδιοίκηση, για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Συγχρόνως υπογραμμίζεται εμφατικά ότι «Επιστροφή του παραγωγικού μοντέλου που υπήρχε πριν από το 2009 δεν θέλουμε, ούτε μπορεί να υπάρξει» γι’ αυτό η συζήτηση για την ανάπτυξη, το παραγωγικό μοντέλο, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Τα περιφερειακά συνέδρια που οργανώνουμε, αποτελούνε εφαλτήριο γι’ αυτή τη συζήτηση. Στόχος είναι να συζητήσουμε, να συνθέσουμε, να δούμε ποιες είναι οι προτάσεις και να δούμε πώς αυτές συνομιλούν με τις δικές μας αναπτυξιακές προτεραιότητες».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα