Μειώθηκαν οι εξαγωγές της ευρωπαϊκής οικονομίας

Υποχώρησαν οι εξαγωγές της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο και οι εισαγωγές ενισχύθηκαν, δημιουργώντας ερωτήματα και για την επίδοση άλλων δεικτών που καθορίζουν την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του έτους.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται από τα μέσα του 2013 με ήπιους ρυθμούς, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή και ο πληθωρισμός αδύναμος. Έρευνες ωστόσο που πραγματοποιήθηκαν φέτος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά δείχνουν πως η ανάπτυξη επανέρχεται, ενώ και ο Mario Draghi εξέφρασε την αισιοδοξία του, δηλώνοντας πως η ανάκαμψη «σταθεροποιείται σταδιακά».

Σύμφωνα με την Eurostat, οι εξαγωγές αγαθών υποχώρησαν 0,4% από τον Δεκέμβριο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 4,1%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης μειώθηκε στα 15,7 δισ. ευρώ από τα 23,1 δισ. ευρώ που κατέγραψε τον Δεκέμβριο.

Η μείωση των εξαγωγών δεν είναι το πρώτο στοιχείο που δείχνει ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να μην ανακτήσει το momentum της στο α’ τετράμηνο, καθώς τα επίπεδα των λιανικών πωλήσεων κατέγραψαν αξιοσημείωτη μείωση τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το MarketWatch, οικονομολόγοι ανησυχούν πως οι υψηλότερες τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα θα αποδυναμώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, ειδικά από τη στιγμή που οι μισθοί δεν αναμένεται να αυξηθούν αρκετά σύντομα ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες της καταναλωτικής ισχύος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα