Μεγάλη πορεία για την προστασία του κλίματος και κατά του Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πραγματοποίησαν χθες πορεία από το Καπιτώλιο έως τον Λευκό Οίκο για να υπογραμμίσουν τη σημασία της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να καταγγείλουν την οπισθοδρόμηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα αυτό.

Αυτή η “Πορεία για το κλίμα” διεξήχθη εν μέσω ενός τεταμένου πολιτικού κλίματος, καθώς συνέπεσε με την εκατοστή ημέρα της προεδρίας του αμφισβητία της αλλαγής του κλίματος δισεκατομμυριούχου, ο οποίος αποτέλεσε στόχο πολλών συνθημάτων και επικρίθηκε έντονα από τους συγκεντρωμένους κάθε ηλικίας διαδηλωτές.

Ο διάσημος ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο μετείχε στην πορεία και ήταν στη μέση μιας ομάδας ιθαγενών Αμερικανών. “Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική”, έγραφε το πλακάτ που κρατούσε.

“Ο Τραμπ αλλάζει τους νόμους που έχουν υιοθετηθεί, μιλάει για αθέτηση της συμφωνίας του Παρισιού (για το κλίμα, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015), προσπαθεί να ενισχύσει το πετρέλαιο και τον άνθρακα ενώ είναι σε παρακμή, κάνει τα αντίθετα από αυτά που πρέπει να κάνει”, δήλωσε στο AFP ο Ρόμπερτ Σίγκελ, ένας μηχανικός από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης που μετείχε στη διαδήλωση.

“Εκπροσωπούμε την πλειοψηφία, ακόμα και αν δεν είναι στην εξουσία σήμερα. Μια πλειοψηφία του πληθυσμού συμφωνεί με τις ιδέες αυτής της πορείας”, δήλωσε ο Μπιλ Τζένκινς, καθηγητής μουσικής, αναφερόμενος στην χαμένη λαϊκή ψήφο από τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016.

Πολλά πανό έγραφαν συνθήματα υπέρ της “πράσινης” οικονομίας, δίνοντας μεγαλύτερη θέση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της αδράνειας και καταγγέλλοντας τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε συγκεκριμένα ότι η κλιματική αλλαγή ήταν μια “φάρσα”, μια “ιδέα που εφηύραν οι Κινέζοι για να εμποδίσουν την αμερικανική βιομηχανία να είναι ανταγωνιστική”.

Για την Κιμ Μοράσκι, συνταξιούχο που ζει στην Πολιτεία του Μέριλαντ, ο στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι να “δείξουν στο Κογκρέσο (κοινοβούλιο) ότι υπάρχει πολύς κόσμος, οι ψηφοφόροι τους, που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή”. Όσο για τον Τραμπ, πρόσθεσε, “δεν είμαι σίγουρη ότι θα μας ακούσει”.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα