Σε πτώση με μεγάλες διακυμάνσεις το Χ.Α.

Επιχείρηση αλλαγής πορείας καταγράφεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την αγορά να έχει ήδη πλησιάσει σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και τις τιμές πολλών μετοχών να συμπαρασύρονται έπειτα από το πολυήμερο sell-off στον τραπεζικό κλάδο.

Με την αγορά να υποχωρεί μέχρι και τις 738 μονάδες, όταν ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με το Γενικό Δείκτη στις 825 μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 10,5% και τον τραπεζικό δείκτη να αποτυπώνει όλο το βάρος των πιέσεων στις μετοχές του κλάδου, με απώλειες που ξεπέρασαν το 20% στο ίδιο διάστημα, η Λ. Αθηνών βρισκόταν σε αναζήτηση στήριξης.

Η στήριξη αυτή φαίνεται να αποτυπώνεται στο ταμπλό την τελευταία ώρα μέσω Λονδίνου, καθώς εντολές αγοράς σε τραπεζικούς τίτλους-σηματωρούς (ΕΤΕ) και στην Coca Cola έχει εξομαλύνει ελαφρώς την κατάσταση, ενδεχομένως προσωρινά. Ούτως ή άλλως, ο βασικός δείκτης της αγοράς έχει πλησιάσει κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, με τις 730 μονάδες να αποτελούν σημαντικά επίπεδα στήριξης και, όπως εξηγούν, χρηματιστηριακά στελέχη, αναμένετο μια αντίδραση.

Ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει το μεγάλο βαρίδι για το Χ.Α., είτε λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ για έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και νέα stress tests, είτε λόγω της δικαστικής σεναριολογίας που έχει αναπτυχθεί. Οι τράπεζες αποτελούν θέμα συζήτησης και στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του 12ου Greek Annual Roadshow που πραγματοποιείται στη βρετανική πρωτεύουσα σήμερα και αύριο.

Η αγορά δείχνει, πάντως, χαρακτηριστική αδυναμία λόγω των ανησυχιών που αφορούν το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Οι πιέσεις που ασκούνται στις τράπεζες δεν απαιτούν μεγάλη προσπάθεια, δεδομένης της ρηχότητας της αγοράς.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,37% στις 752,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 68,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 75,2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.985,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 2,61% στις 825,01 μονάδες.

Το “γύρισμα” της Εθνικής, από το -5,26% έως και το +4,21%, αλλά και οι ταχύτητες που ανέβασε η μετοχή του Ελλάκτωρα την τελευταία ώρα, βοήθησαν σημαντικά στον περιορισμό των απωλειών στο ΧΑ, οι οποίες νωρίτερα έφτασαν έως και το -3,25%. Η βοήθεια ωστόσο που λαμβάνει η αγορά από άλλες δεικτοβαρείς μετοχές όχι μόνο είναι ανύπαρκτη, αλλά η βαρύτητά τους είναι άκρως αρνητική, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για ελπίδες αναστροφής του κλίματος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι “απεσταλμένοι” των εισηγμένων και της κυβέρνησης στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να πείσουν τους επενδυτές ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στη χώρα και στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αλλά το sell off του Σεπτεμβρίου επουδενί δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Μάλιστα, από την ώρα που ξεκίνησαν οι συναντήσεις στη βρετανική πρωτεύουσα, υπήρξαν κινήσεις στήριξης της αγοράς.

Όπως μεταφέρεται από τη βρετανική πρωτεύουσα, υπάρχει σημαντική ζήτηση για συναντήσεις και ήδη πολλές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σε group meetings. Ήδη έχουν κανονιστεί 650 συναντήσεις στο πλαίσιο του roadshow, 30% περισσότερες από την περυσινή εκδήλωση, ενώ το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον που υπάρχει είναι το μεγαλύτερο που έχει παρουσιαστεί από το 2013.

Στο επίκεντρο βρίσκονται για άλλη μια φορά οι ελληνικές τράπεζες εν μέσω της της διαρκώς εντεινόμενης συζήτηση για την επάρκειας και της ποιότητας των κεφαλαίων τους, της διενέργειας ή μη νέων ελέγχων ποιότητας ενεργητικού (AQRs), της πορείας και διαχείρισης των “κόκκινων δανείων” κ.α. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Λονδίνο εν μέσω ισχυρής υποχώρησης των τιμών των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες στο Χ.Α.

Το κύριο μέρος των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουν οι εισηγμένες θα πραγματοποιηθεί αύριο, δεύτερη ημέρα του roadshow, με το μεγαλύτερο αριθμό των συναντήσεων, πλην τραπεζών, να αφορά στις Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Τιτάνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Viohalco, Aegean κ.α.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, με το δικό της -13,33% ασκεί σοβαρές πιέσεις στην αγορά, ενώ ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια με -3,54%, αλλά και οι ΔΕΗ, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα, οι απώλειες των οποίων ξεπερνούν το 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Βιοχαλκο, Alpha Bank, Attica Bank, Folli Follie, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Grivalia, Φουρλής και Λάμδα, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά οι Jumbo, Aegean, ΕΕΕ και ΑΔΜΗΕ. Άνω του 2% τα κέρδη σε Εθνική και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα