Μεγάλες απώλειες στις ασιατικές αγορές

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη μετά την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve και την κατρακύλα των δεικτών της Wall Street σε νέο χαμηλό 15 μηνών.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει βουτιά 2,8% στις 20.392,58 μονάδες, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αφήσει τους στόχους για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια αμετάβλητα, όπως αναμενόταν.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει πτώση 1,1%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite χάνει 0,5%, ενώ ο Shenzhen Composite σημειώνει άνοδο 0,2%.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού ύψους 100 δισ. γουάν ($15 δισ.) για να στηρίξει τις επιχειρήσεις καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας χάνει 0,9% με τον τίτλο της Samsung να υποχωρεί 1,15%, ενώ ο Taiex της Ταιβάν σημειώνει πτώση 1,1%. Στην Αυστραλία ο S&P-ASX 200 υποχωρεί σε ποσοστό 1,3%, ενώ ο NZX 50 της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε μικρά κέρδη 0,1%.

Οι δείκτες σε Σιγκαπούρη και Μαλαισία επίσης υποχωρούν.

Η αμερικανική Fed αύξησε χθες το βασικό της επιτόκια για τέταρτη φορά αυτό το έτος, επισημαίνοντας ότι σχεδιάζει και νέες αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος. Με την τελευταία αύξηση το επιτόκια της Fed βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε παράλληλα ότι περιμένει άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, αντί για τρεις που ανέφερε προηγουμένως.

Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με μεγάλες απώλειες, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο Dow Jones υποχώρησε 1,5% στις 23.323,66 μονάδες, ο S&P 500 έχασε επίσης 1,5% στις 2.506,96 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε βουτιά 2,2% στις 6.636,83 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα