Μακρόν: Προς μια σαρωτική νίκη στις σημερινές εκλογές

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, οδηγεί σήμερα το νεοσύστατο κόμμα του προς έναν θρίαμβο ιστορικών διαστάσεων στο β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, βασιζόμενα σε σφυγμομετρήσεις αλλά και στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου θεωρούν μάλιστα πιθανό το Republique en Marche («Δημοκρατία Εμπρός») να εξασφαλίσει έως και 470 έδρες επί συνόλου 577, πολύ περισσότερες απ’ τις 289 που χρειάζεται για την απόλυτη πλειοψηφία παρέχοντας έτσι στον Μακρόν την αναγκαία στήριξη για να περάσει τους ερχόμενους μήνες τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο -μέρος μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με την οποία θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Κατακερματισμένη η αντιπολίτευση

Έξι εβδομάδες μετά την εκλογή του Μακρόν στην προεδρία τα παραδοσιακά κόμματα της αστικής Δεξιάς και των Σοσιαλιστών ετοιμάζονται για μια νέα πικρή ήττα.

«Η “Δημοκρατία εμπρός” θα αφήσει μια εκατοστή έδρες για όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης. Είναι μια κατάσταση εντελώς πρωτοφανής, η οποία τροφοδοτεί τις κατηγορίες ότι ένα και μοναδικό κόμμα θα έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες και ότι αυτό κάνει κακό στη δημοκρατία», αναφέρει η Liberation.

Η Δεξιά επιδιώκει μια αξιοπρεπή ήττα ώστε να εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση, αν αποφύγει τη διάσπαση, καθώς πολλοί απ’ τους βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, τάσσονται υπέρ μιας συνεργασίας με τον Μακρόν και ενδέχεται να σχηματίσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα για να υποστηρίξουν τις μεταρρύθμισης της νέας κυβέρνησης, ενώ άλλοι είναι κάθετα αντίθετοι στην προοπτική οποιασδήποτε συνεργασίας με τον 39χρονο πρόεδρο της χώρας.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα τελεί υπό κατάρρευση. Αναμένεται να αναμένεται να εκλέξει από 15 έως το πολύ 35 βουλευτές, αλλά ορισμένοι απ’ τους σφοδρούς επικριτές του Μακρόν, όπως ο Μπενουά Αμόν, έμειναν εκτός Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ απ’ τα προβεβλημένα στελέχη αναμένεται να μπουν στη Βουλή εκείνα που φάνηκαν πρόθυμα να συνεργαστούν με τον Μακρόν, όπως ο Μανουέλ Βαλς κι η Μαρισόλ Τουρέν.

Συντριβή απειλή και το νεοκομμουνιστικό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας αναμένεται να εκλέξει 15 βουλευτές στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τι έγινε στον Α΄γύρο

Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το κόμμα του Μακρόν και το ΜοDem απέσπασαν ποσοστό 32,3%, έναντι 21,5% των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, 13,2% του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, 11% της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν και μόλις 9,5% του πρώην κυβερνώντος κόμματος της χώρας, των Σοσιαλιστών και των συμμάχων τους.

Στις 20:000 οι πρώτες επίσημες προβλέψεις

Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά απ’ τις 8πμ ως τις 18:00 (πμ) και στις μεγάλες πόλεις δύο ώρες επιπλέον, ενώ στις υπερπόντιες κτήσεις λόγω της διαφοράς της ώρας ψήφισαν ήδη από χθες. Οι πρώτες επίσημες προβλέψεις αναμένονται γύρω στις 20:00.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Πάνω από 50.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός. Μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων ετών η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στις βουλευτικές εκλογές τις Γαλλίας εκλέγεται από ένας βουλευτής σε κάθε μία απ’ τις 577 εκλογικές περιφέρειες της χώρας βάσει ενός συστήματος που δυσκολεύει αρκετά τα μικρά κόμματα να κατακτήσουν έδρες.

Η ψηφοφορία της 4ης Ιουλίου για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα καθορίσει την κατανομή των νεοεκλεγέντων.

Η δίχως προηγούμενο υπεροχή του Μακρόν βοηθήθηκε από το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA, το 71% των Γάλλων συμφωνούν πλέον να υιοθετηθεί η αναλογική στις βουλευτικές εκλογές, διατηρώντας το πλειοψηφικό σύστημα για τις προεδρικές.

Αναμένεται μικρή προσέλευση στις κάλπες

Όπως στον Α΄γύρο που πήγαν μόλις ένας στους δύο Γάλλους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η προσέλευση σήμερα αναμένεται να είναι χαμηλή. Το στρατόπεδο του Μακρό είχε

Με τον διπλό θρίαμβό του σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν κατάφερε να επαναφέρει τη Γαλλία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής της διεθνούς σκηνής και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει πλέον μια ιστορική ευκαιρία να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την αναβίωση της Γηραιάς Ηπείρου, αρκεί να φέρει σε πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα