Λύση στο ομιχλώδες τοπίο των συντάξεων εν μέσω γενικής αναταραχής

Λύση στο θέμα των συντάξεων έδωσε η κυβέρνηση με τροπολογία, ενώ συζητούνται τα δημοσιονομικά με τους δανειστές την ώρα που προκύπτουν εσωτερικές αναταράξεις στη ΝΔ.

Τροπολογία η οποία ορίζει πως ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών όσων κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016, θα γίνεται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτών, κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας μετά την άρνηση της ΕΛΣΤΑΤ να χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμες στατιστικές της.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Επίσης «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

Νωρίτερα, η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει πως οι διαθέσιμες στατιστικές της δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών του Ν. 4387/2016, επειδή αυτός αποκλίνει από τον Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η Στατιστική Αρχή.

Το μέτωπο της διαπραγμάτευσης

Ανεβαίνει σήμερα το θερμόμετρο του ενδιαφέροντος καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιμένουν στις σκληρές απαιτήσεις τους για τα δημοσιονομικά,επιβάλλοντας την ατζέντα τους στους άλλους τρεις δανειστές και απαιτώντας να ολοκληρωθεί η διαπραγµάτευση µέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η απαίτηση του ∆ΝΤ περιλαμβάνει μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) από το 2019 και µετά, µε ανοικτό το ενδεχόµενο για µέτρα από το 2018, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5%.

Οι διαφωνίες µεταξύ Αθήνας και δανειστών εδράζονται στο περιεχόµενο των µέτρων λιτότητας και στα αντίµετρα που προωθεί η κυβέρνηση προκειµένου να προστατεύσει τους κοινωνικά ασθενέστερους.

Αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία

Και ενώ παραμένουν ανοικτά τα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα των συντάξεων και της διαπραγμάτευσης για τα δημοσιονομικά, η έκβαση των οποίων θα καθορίσει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλυδωνίζεται τις τελευταίες μέρες, καθώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των υπαρχόντων πτερύγων του κόμματος.

Έτσι μετά τις δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για «τζάμπα μάγκες» ήλθε χθες βράδυ στη δημοσιότητα  ακόμα μία διαφοροποίηση,αυτή τη φορά από την Κατερίνα Παπακώστα.

Η βουλευτής και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, σε δήλωσή της στην εφημερίδα «Ειδήσεις» του Σαββατοκύριακου, αποστασιοποιήθηκε από την κομματική «γραμμή», καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «ψηφίσει η ΝΔ τις ελαφρύνσεις» που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι στα μέσα της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου, είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει, όχι μόνο τα μέτρα, αλλά ούτε και τα αντίμετρα της κυβέρνησης.

Επιπλέον η κα Παπακώστα επισήμανε ότι «Εάν κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να αποσυσρθεί το αίτημα των πρόωρων εκλογών για να προστατευθεί. Και πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί, αν επιμείνουμε, σε λίγο θα γίνουμε γραφικοί».

Σημειώνεται πως το βράδυ της Παρασκευής η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι επίμαχες δηλώσεις της δεν έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης αλλά τηλεφωνικής επικοινωνίας…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα