Κ. Χατζηδάκης: Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα

«Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα. Δεν κουνάμε σε κανέναν το δάχτυλο, προσπαθούμε να κινηθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, διδαγμένοι και από τα δικά μας λάθη, αλλά και από τα λάθη της απέναντι πλευράς, ώστε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα σεμνά, σοβαρά, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και να κάνουμε τελικά στην χώρα μας την επανάσταση της κοινής λογικής».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, με αφορμή την συμμετοχή του στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι «τα ακίνητα έχουν καταστεί μείζον θέμα, λόγω της υπερφορολόγησης» και πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι εμείς είμαστε ανεύθυνοι για αυτό, αλλά από την άλλη πλευρά, αυτή η κυβέρνηση το τερμάτισε, με την έννοια ότι είπε, πως ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος νόμος, δεν διορθώνεται, καταργείται και στο τέλος τον κράτησε και σε ορισμένες περιπτώσεις και μάλιστα σε λαϊκές περιοχές, τον αύξησε».

Σχετικά με τις προτάσεις της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «εμείς έχουμε μία δέσμευση από το 2016, διορθώνοντας και τα δικά μας λάθη» και συνέχισε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσουμε οριζόντια τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Τότε, η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα ειρωνικά και τώρα είναι έτοιμη να φέρει μία ρύθμιση, η οποία θα απαντά με μερικό τρόπο, όχι για όλα τα εισοδήματα και όχι με κάποια μέθοδο που να καλύπτει ουσιαστικά τη μεσαία τάξη. Εμείς λοιπόν παραμένουμε σε αυτή τη γραμμή και παράλληλα έχουμε ένα συνολικό πλέγμα προτάσεων για τα ακίνητα».

Όπως εξήγησε, «αυτό το πλέγμα προτάσεων περιλαμβάνει φορολογική επιδότηση για τις επισκευές, πρόγραμμα για την προσέλκυση συνταξιούχων από το εξωτερικό, όπως έχουν κάνει για παράδειγμα η Πορτογαλία η Μάλτα, ώστε να καταστούν φορολογικοί κάτοικοι και έτσι να κινηθεί κατά αυτό τον τρόπο ο χώρος της ακίνητης περιουσίας».

Επίσης, στο ίδιο πλέγμα προτάσεων περιλαμβάνονται ακόμη, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, «η ενίσχυση του προγράμματος εξοικονόμηση κατ΄ οίκον, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, προστατεύει το περιβάλλον με την ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά δίνει ώθηση και στον κλάδο της οικοδομής».

Σε αυτό το σημείο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «έχουμε και άλλη μία πρόταση, δεδομένου του μεγάλου προβλήματος στο χώρο των ακινήτων» και συνέχισε: «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ανασταλεί για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στην οικοδομή, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η οικοδομική δραστηριότητα».

Κατόπιν, ο Κωστής Χατζηδάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «βγάλαμε μία κυβέρνηση για να μας πάει μπροστά και τελικά μας πήγε πίσω σε όλους τους τομείς» και πρόσθεσε: «Είμαστε πρωταθλητές στην υπερφορολόγηση, έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση φορολόγησης σε όλες τις 40 χώρες του ΟΟΣΑ, είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα έχουμε το 1/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2007, δηλαδή δύο χρόνια πριν πέσουμε στην κρίση. Οι φτωχοί έχουν γίνει φτωχότεροι και η Ελλάδα βλέπει τις οικονομικές της προοπτικές με μελαγχολία».

Επίσης, ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «και στα υπόλοιπα επίπεδα διαχείρισης καθημερινότητας σημειώνει παντού αποτυχίες.»

Όπως είπε, «είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στον τομέα της προστασίας του πολίτη, αφού η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει με όλες της τις μορφές κόκκινο και έχει εισβάλει και μέσα στα πανεπιστήμια, όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, όχι απλώς με την ανοχή της κυβέρνησης, αλλά με την εμμονή της να μην αλλάζει το νόμο» και κατέληξε: «Η κυβέρνηση αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα