Κ. Μητσοτάκης:  Η χώρα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο 

 

Τη βεβαιότητά του ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο “Βήμα της Κυριακής”. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για διχαστική πολιτική και, απαντώντας στα σενάρια κατάτμησης της Β’ Αθήνας, επαναφέρει την πρότασή του για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

 

Η επόμενη μέρα

Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στους εταίρους ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο που διαπραγματεύονται με τη σημερινή κυβέρνηση.

“Είναι θλιβερό και υποτιμητικό για τη Βουλή, για τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες το γεγονός ότι κάποιοι συντάσσουν ένα σχέδιο το οποίο δεν μας έχουν δείξει και το έχουν στείλει για να το ξαναγράψουν οι Βρυξέλλες! Μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό γίνεται. Θα το ξαναγράψουν οι Ευρωπαίοι το αναπτυξιακό σχέδιο και γι’ αυτό δεν το έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, για να μη δούμε τις διαφορές μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου κειμένου. Αυτό είναι ντροπή!”

“Το λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευθώ. Δεν με δεσμεύει σε καμία περίπτωση ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει και το ουσιαστικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Για να είμαι δεσμευμένος σε μια πολιτική που θα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και που δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;”

“Εμείς θα δώσουμε έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη. Πηγαίνουμε σε επιχειρήσεις και βλέπουμε τα επενδυτικά τους σχέδια. Ποιος θα ξεκλειδώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας; Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, αν μπορούσε θα το είχε κάνει”, τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού

Ο κ. Μητσοτάκης απαντά στα κυβερνητικά σενάρια για κατάτμηση της Β’ Αθήνας επαναφέροντας την πρόταση που είχε καταθέσει το 2016 για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και ζητώντας από τον πρωθυπουργό να την ψηφίσουν από κοινού.

“Ας έρθει τώρα στη Βουλή να ψηφίσουμε και τα δύο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να ισχύσει αό τις επόμενες εκλογές. Εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξει το θέμα, δεν έχει παρά να στηρίξει την πρότασή μας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Θεωρώ αυτό το ζήτημα μείζον. Αν τολμά, να έρθει στη Βουλή να το κάνουμε παρέα”.

Ο κ. Τσίπρας τορπίλισε τις προτάσεις συναίνεσης

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε επιδίωξε ευρύτερες συναινέσεις.

Ωστόσο, “ο κ. Τσίπρας τορπίλισε κάθε τέτοια δυνατότητα, υιοθετώντας ο ίδιος και το επιτελείο του έναν λόγο τόσο τοξικό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε όποιον διαφωνεί μαζί του να κάνει έναν εθνικά ωφέλιμο διάλογο”.

Για τον κ. Μητσοτάκη, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προϊόν της έντασης και της οργής μιας δεδομένης συγκυρίας και ότι σήμερα η κοινωνία βλέπει αλλιώς τα πράγματα, ότι πολύς κόσμος είναι απογοητευμένος και ψάχνει από κάπου να πιαστεί.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει, δεν έχει εξημερωθεί, ούτε έχει εξευρωπαϊστεί. Συνεχίζει τον πόλεμο μιας προηγούμενης εποχής με άλλον τρόπο. Γιατί πόλεμος είναι αυτό που κάνει, ένας συνειδητός διχασμός της κοινωνίας και ευτελισμός του δημόσιου διαλόγου, ο οποίος απαξιώνει την πολιτική διαδικασία”.

Δεν θα πέσω στην παγίδα της παροχολογίας

Ο επικεφαλής της γαλάζιας παράταξης δεν έχει αμφιβολίες για το τι θα πράξει ο αντίπαλός του και δεσμεύεται πως δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να πέσει στην παγίδα της παροχολογίας.

“Ο κ. Τσίπρας έταξε τα πάντα όταν ήξερε ότι θα γίνει κυβέρνηση. Για σκεφθείτε τι θα τάξει τώρα που ξέρει ότι θα χάσει. Τι θα τον εμποδίσει την προεκλογική περίοδο να κάνει κρεσέντο ακατάσχετης παροχολογίας; Όμως κανένας δεν θα τον ξαναπιστέψει, ό,τι και αν πει, ό,τι και αν υποσχεθεί”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, γιατί έχει διαφορετική γονιδιακή προδιάθεση. “Πρόκειται για ένα κυνικό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας, το οποίο θα έχει τεράστια προβλήματα τη στιγμή που θα βρεθεί εκτός εξουσίας. Αυτό που τους ενώνει δεν είναι η ιδεολογία ή η προτίμηση για πιο κεντροαριστερές πολιτικές, αλλά ένας μηχανισμός που νέμεται την εξουσία και θρέφεται από αυτήν”.

Εκτιμά, επίσης, πως αν ο κ. Τσίπρας είχε απαλλαγεί από τον Πάνο Καμμένο, θα είχε τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. “Τώρα τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά τα ακούω βερεσέ. Είναι τοξικό προϊόν πια. Κανένας σοβαρός δεν θα πάει μαζί του”.

Δεν χαρίζω καμία ψήφο

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει: “Ο μεσαίος χώρος είναι προνομιακός για τη Νέα Δημοκρατία. Κατά συνέπεια οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμες από εμένα. Ένα κόμμα ψηφίζει ο καθένας στις εκλογές. Και εγώ δεν χαρίζω καμία ψήφο. Με ενδιαφέρει”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα