Κ. Μητσοτάκης:Επιτακτική ανάγκη η μετεγκατάτασταση του οικισμού των Αναργύρων

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο Αμύνταιο (δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές της χώρας).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδε από κοντά το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε στην περιοχή η κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ, επισημαίνοντας πως άμεση προτεραιότητα είναι η αντικειμενική διερεύνηση των αιτιών, μέσα από τις επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί, καθώς και η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων.

“Πρόκειται για μία δέσμευση, η οποία έχει αναληφθεί από την Ελληνική Πολιτεία από το 2011, αλλά, δυστυχώς, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα πολύ. Τώρα, πια, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, διότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Και βέβαια, θα περιμένουμε και θα ερευνούμε συνέχεια, σε συνδυασμό με την Επιχείρηση, τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, για να ξαναλειτουργήσει το ορυχείο και ο σταθμός του Αμυνταίου. Επίσης, ζήτημα προτεραιότητας είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας του δικτύου τηλεθέρμανσης, το οποίο καλύπτει 10.000 νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου. Δυστυχώς, αυτή η μεγάλη καταστροφή ήρθε σε μία στιγμή όπου η ΔΕΗ είναι, ήδη, οικονομικά επιβαρυμένη. Για αυτό και επιβάλλεται, το συντομότερο δυνατό, να προχωρήσει ένα επιθετικό σχέδιο εξυγίανσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που θα εξασφαλίσει μία ισχυρή και βιώσιμη εταιρεία στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων της χώρας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που είχε επισκεφθεί κατά το παρελθόν το ορυχείο ως τομεάρχης Περιβάλλοντος, μιλώντας με τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να έχει ένα ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα εξαρτηθεί και από τις διαδικασίες πώλησης μονάδων της εταιρείας και ξεκαθάρισε ότι “είναι νωρίς να πούμε κάτι ακόμα”. Σε ερώτησή του εάν υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί το φαινόμενο, στελέχη της ΔΕΗ απέκλεισαν το ενδεχόμενο. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ερωτήσεις και για το ζήτημα τηλεθέρμανσης των γειτονικών δήμων, για να λάβει απάντηση από τους αρμόδιους ότι δεν τίθεται θέμα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στο Αμύνταιο, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Κώστας Δόλογλου, ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι γίνεται καταγραφή των ζημιών, ενώ ανέφερε πως σε λίγο διάστημα θα έχει πλήρη αποτίμηση, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και να είναι εφικτή η πλήρης λειτουργία του ορυχείου.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής εκμετάλλευσης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Στέφανος Παλαβός, έδειξε στο χάρτη πως η στάθμη εργασιών, σχεδόν σε όλο το μέτωπο εκσκαφής, υποχώρησε περίπου κατά 70 μέτρα με την κατολίσθηση. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι υπήρχαν ενδείξεις από αρχές τις Μαΐου ενώ στις 24 Μαΐου, είχε κληθεί ο τεχνικός σύμβουλος. Ο κ. Παλαβός τόνισε πως το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού δεν καταστράφηκε, ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός σώθηκε ολόκληρος και δήλωσε αισιόδοξος για την επαναλειτουργία του ορυχείου εντός των επόμενων μηνών. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Καραλευθέρης, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν άριστη συνεργασία με τη διοίκηση και έχουν τη διάθεση, το πείσμα και το πάθος να ξαναστήσουν το ορυχείο.

Αμέσως μετά το τέλος της ενημέρωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το παρατηρητήριο στο ορυχείο του Αμύνταιου, όπου είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και στη συνέχεια μετέβη στους Αναργύρους όπου τον υποδέχθηκε σύσσωμο το χωριό.

“Λυπάμαι που σας επισκέπτομαι κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ήρθα για να δω από κοντά τη ζημιά και να εκφράσω τη δέσμευσή μου ότι η ελληνική Πολιτεία δεν θα σας ξεχάσει… Υπό την πίεση της φυσικής καταστροφής, η απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση είναι απόλυτη προτεραιότητα. Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες… Είμαι εδώ για να ακούσω τα προβλήματά σας”, επεσήμανε, μιλώντας στους κατοίκους, που ήταν συγκεντρωμένοι στο πνευματικό κέντρο του χωριού. “Δεν είναι ώρα για να αποδοθούν ευθύνες. Αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση των ζημιών”, συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι το έργο της τηλεθέρμανσης ήταν έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

“Η δική μου επίσκεψη, σήμερα εδώ, είναι η αρχή και όχι το τέλος της ενασχόλησης με την περιοχή σας. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και κουράγιο και να κρατήσετε ζωντανή την ανάμνηση των Αναργύρων σε ένα καινούριο τόπο που εσείς θα έχετε επιλέξει”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, που περπάτησε σε όλο το χωριό, έχοντας στο πλάι του κατοίκους που έχουν πληγεί από την κατολίσθηση, έφτασε μέχρι το σημείο όπου ξεκινά το ορυχείο και εισήλθε σε πολλές αυλές και σπίτια όπου οι κάτοικοι του έδειξαν τις καταστροφές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα