Κ. Μίχαλος για τη συμφωνία: “Ουδέν κακόν αμιγές καλού”

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλος χαρακτήρισε ουσιαστικό βήμα προκειμένου να ανοίξει‭ ο ‬δρόμος‭ ‬για‭ ‬ένταξη‭ ‬της‭ ‬Ελλάδας‭ ‬στο‭ ‬πρόγραμμα‭ ‬ποσοτικής‭ ‬χαλάρωσης‭ ‬της Ευρωπαϊκής‬ Κεντρικής‭ Τράπεζας‭ και ‬στη ‬συνέχεια για τη‭ ‬ρύθμιση‭ του ‬ελληνικού χρέους, ‭την‬ επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Ο κ. Μϊχαλος‭,‬ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η‭‭ ‬διαφαινόμενη‭ ‬ολοκλήρωση‭ ‬της‭ ‬διαπραγμάτευσης‭ ‬μεταξύ‭ ‬της‭‬ ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προκειμένου να ανοίξει ο‭ ‬δρόμος‭ ‬για‭‭ ‬ένταξη‭ ‬της‭ ‬Ελλάδας‭ ‬στο‭ ‬πρόγραμμα‭ ‬ποσοτικής‭ ‬χαλάρωσης‭ ‬της Ευρωπαϊκής‭ Κεντρικής‭ ‬Τράπεζας‭ και ‬στη ‬συνέχεια για τη‭ ρύθμιση‭ του ‭‬ελληνικού χρέους που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.

Η‭ επίτευξη συμφωνίας‭ ‬ήταν ‭‬άκρως‭ ‬αναγκαία ‭‬για‭ ‬την ελληνική‭ ‬οικονομία και‭ ‬την αγορά,‭ ‬καθώς‭ ‬έτσι‭ ‬απομακρύνεται‭ ‬κάθε‭ ‬περίπτωση‭ ‬εξόδου‭‭ ‬της‭ ‬χώρας‭‭ ‬από‭ ‬τον σκληρό‭ ‬πυρήνα‭ ‬‭της‭ ‬Ευρωζώνης‭ ‬και‭ ‬το‭‬ ‬κυριότερο,‭ ‬δημιουργείται‭ ‬‬θετικό‭ ‬κλίμα‭ ‬σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που μπορεί να συμβάλει – με τις κατάλληλες κινήσεις – στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η συμφωνία, βεβαίως, εμπεριέχει και μια σειρά από αρνητικά μέτρα που πρόκειται να πλήξουν περαιτέρω τα εισοδήματα του συνόλου των καταναλωτών, γεγονός που σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει την ήδη μειωμένη αγοραστική κίνηση.

Το χειρότερο όλων, όμως, είναι το τι δεν περιέχει η συμφωνία, καθώς απουσιάζουν μέτρα‭ ‬‬που‭ ‬απαιτούνται‭ ‬‬για‭ ‬‬την‭ ‬αύξηση‭ ‬της‭ ‬ανταγωνιστικότητα‭ς ‬των‭ ‬ελληνικών επιχειρήσεων‭ ‬όπως‭ ‬μείωση της φορολογίας, εκλογίκευση των ασφαλιστικών δαπανών, περιορισμός του ενεργειακού κόστους κ.α.

Εν κατακλείδι, για τη συμφωνία αυτή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχύει η αρχαία ρήση “ουδέν κακόν αμιγές καλού”».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα