Κύπρος: Προηγείται ο Αναστασιάδης βάσει των προγνωστικών

Μόλις έκλεισαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, όπου  550,593 ψηφοφόροι κλήθηκαν σήμερα (28/1/2018) να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Μεγαλονήσου και όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 4/2 καθώς κανένας από τους 9 υποψηφίους δεν φαίνεται να εξασφαλίζει αυτοδυναμία. 

Οριστικά μικρότερη η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου, σήμερα (28/12018) σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκλογική διαδικασία το 2013.
Στις 17:00 και μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε στο 66,2%.
Στις προεδρικές εκλογές του 2013 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα  77,6%.
Στις βουλευτικές εκλογές το 2016 το ποσοστό συμμετοχής είχε φθάσει το 60%.
Στις 15:00 η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία έφθανε το 50,9%.
Να σημειωθεί, πως στις προεδρικές εκλογές του 2013 την ίδια ώρα, είχε ψηφίσει το 61,4% των εγγεγραμμένων.

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε:
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καθορίσουν οι «αναποφάσιστοι» και η «κρυφή ψήφος».
Η προεκλογική εκστρατεία γενικά δεν παρουσίασε κάτι το ιδιαίτερο. Οι υποψήφιοι επανέλαβαν σε όλα τα θέματα- Κυπριακό, υδρογονάνθρακές, οικονομία, εσωτερική διακυβέρνηση- τις γνωστές τους θέσεις, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν αρθρογράφοι, με «υπερβολικές υποσχέσεις και λαϊκισμούς».
Ειδικά στο Κυπριακό, όπου τα πράγματα είναι πλέον οριακά , οι υποψήφιοι δεν παρουσίασαν «νέες και ευφάνταστες» ιδέες , εκτός από κάποιες αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου σε πιο ορθολογική οργάνωση των συνομιλιών. Ωστόσο, απέφυγε να δηλώσει ρητώς κατά πόσον αποδέχεται ως μορφή λύσης του Κυπριακού την Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) , την οποία απορρίπτουν οι εταίροι του.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς στηρίζουν τη συνέχιση της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος προκρίνει ακύρωση των συγκλίσεων, οι οποίες επιτεύχθηκαν από το 2008.
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως θεωρεί τις προεδρικές «δημοψήφισμα» για την πολιτική στο Κυπριακό, μεταξύ της γραμμής Αναστασιάδη και Μαλά και της «νέας στρατηγικής» που προτείνει. Επίσης, ανέφερε ότι «δεν έχει αλλεργία» με την ομοσπονδία, αλλά διαφωνίες με το περιεχόμενο της λύσης, που δρομολογείται, και συγκεκριμένα σε θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και κυρίως ασφάλειας και εγγυήσεων.
Οι διαφοροποιήσεις Αναστασιάδη – Μαλά εντοπίζονται σε θέματα τακτικής. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπερασπίζεται τους χειρισμούς του, ιδιαίτερα το περασμένο καλοκαίρι στο Κραν Μοντανά, ενώ ο Σταύρος Μαλάς τον επικρίνει, υποστηρίζοντας ότι έχασε μια σημαντική ευκαιρία για συμφωνία.
Από τους πέντε βασικούς υποψήφιους, ο μόνος που ξεκάθαρα απορρίπτει λύση ομοσπονδίας είναι ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, χωρίς και πάλι να προτείνει καινούργια προσέγγιση.
Από τις θέσεις των υποψηφίων ξεχωρίζουν και οι προτάσεις Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα για καλύτερη αξιοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου με συγκεκριμένες δομές και διαδικασίες, καθώς και για την ανάγκη συμμετοχής εμπειρογνωμόνων στη διαχείριση του Κυπριακού, αλλά και ευρύτερα της εξωτερικής πολιτικής.
Ο Γ. Λιλλήκας τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την μορφή λύσης του Κυπριακού, θέση την οποία δεν φαίνεται να απορρίπτουν οι κύριοι Παπαδόπουλος και Χρίστου.

Φαβορί ο Αναστασιάδης στις δημοσκοπήσεις – Μάχη για τη δεύτερη θέση
Στο μεταξύ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρη πρωτιά στον πρόεδρο Αναστασιάδη με ποσοστό 34,2% καθώς προηγείται από τους αντιπάλους του 11% και θα είναι ένας από τους δύο υποψηφίους στο δεύτερο γύρο στις 4/2.
Θρίλερ είναι η μάχη μεταξύ του Σταύρου Μαλά ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 23,1% και του Νικόλα Παπαδόπουλου με 22,6% καθώς βρίσκονται μια μόλις ανάσα από το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα