Κυβερνητική επιτάχυνση ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων

Δεκαπενθήμερο εντατικής δουλειάς περιμένει την κυβέρνηση, η οποία ανεβάζει «στροφές» και αρχίζει αγώνα δρόμου, προκειμένου να κλείσει τα προαπαιτούμενα και να υλοποιήσει τα όσα συμφώνησε με τους Θεσμούς, μέχρι το Eurogroup – ορόσημο της 22ας Ιανουαρίου.

Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων περνάει δια μέσου του πολυνομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο: εμπεριέχει μείζονα ζητήματα της γ΄αξιολόγησης και πρέπει-βάσει του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί-, να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 16 Ιανουαρίου 2018.

Ενδεχόμενες καθυστερήσεις στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εντός του χρονικού πλαισίου, που έχει «οριστεί», αποτελούν καταστροφικό σενάριο για την κυβέρνηση, καθώς θα εκτροχιάσουν το στρατηγικό της σχεδιασμό, που έχει ως αποκορύφωμα την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Βεβαίως η κυβέρνηση πηγαίνει βήμα-βήμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση το μείζον και πρωτεύων είναι να «κλειδώσει» – ολοκληρώσει τη γ’ αξιολόγηση, στο επικείμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Αλλωστε και τα μηνύματα των Θεσμών είναι προς αυτή την κατεύθυνση, με πιο πρόσφατη την τοποθέτηση του Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος μιλώντας για την πορεία εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου».

Τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο που θα φέρει προς διαβούλευση και ψήφιση η κυβέρνηση, περιλαμβάνει μερικά από τα πιο «ακανθώδη» ζητήματα της γ΄αξιολόγησης, που αποτελούν και κύριες… απαιτήσεις των δανειστών. Όπως για παράδειγμα, το μείζον θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η διεξαγωγή τους από εφορία και Ταμεία.

Επίσης, εντός του πολυνομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται η αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων και η αναδιάταξη του καθεστώτος που διέπει τα αναπηρικά επιδόματα. Προς ψήφιση θα τεθεί και ο νέος νόμος για την απεργία, ο οποίος θα ορίζει ότι για να προκηρύξει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο(σ.σ. επιχειρησιακό), θα πρέπει στη συνέλευση που θα αποφασιστεί, να συμμετέχει το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Οι τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη και δη η αυστηροποίηση του πλαισίου και των κριτηρίων που τον διέπουν, αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσει το Μαξίμου και αναμένεται να το πράξει μέσω του πολυνομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα