Κουρκουμάς κατά της απώλειας μνήμης: Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Η κουρκουμίνη, η ουσία που δίνει στο κάρυ το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, έχει βρεθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αυτός εικάζεται ότι είναι και ο λόγος που οι ηλικιωμένοι Ινδοί έχουν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και χαμηλότερη συχνότητα Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης, η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμίνης βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση των ατόμων με ήπια απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) μελέτησαν τις επιδράσεις συμπληρώματος κουρκουμίνης στην επίδοση της μνήμης ατόμων χωρίς άνοια, καθώς και στους εγκεφάλους ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Στη διπλή-τυφλή ελεγχόμενη μελέτη έλαβαν μέρος 40 άτομα 50-90 ετών με ήπια εξασθένηση της μνήμης.

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες είτε πήραν εικονικό σκεύασμα, είτε 90 mg κουρκουμίνης καθημερινά για 18 μήνες.

Όλοι υποβλήθηκαν σε γνωστική αξιολόγηση στην αρχή της μελέτης και μετά από έξι μήνες, ενώ έγινε και μέτρηση των επιπέδων της κουρκουμίνης στο αίμα τους, πριν τη λήψη της και έπειτα από 18 μήνες.

Τριάντα εθελοντές υποβλήθηκαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να τον καθορισμό των πλακών αμυλοειδούς και Ταυ στους εγκεφάλους τους στην αρχή της μελέτης και έπειτα από 18 μήνες.

Όσοι πήραν κουρκουμίνη είχαν σημαντικές βελτιώσεις στη μνήμη και την προσοχή, ενώ τα άτομα της ομάδας ελέγχου όχι. Στα τεστ μνήμης, τα άτομα που είχαν πάρει κουρκουμίνη είχαν βελτίωση κατά 28% μετά από 18 μήνες. Επίσης, είχαν βελτίωση στην διάθεσή τους, ενώ οι PET έδειξαν σημαντικά λιγότερα σημάδια αμυλοειδούς και Ταυ στην αμυγδαλή και τον υποθάλαμο, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Η αμυγδαλή και ο εγκέφαλος είναι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν διάφορες λειτουργίες της μνήμης και των συναισθημάτων.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επαναλάβουν τη μελέτη σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, περιλαμβανομένων και ατόμων με ήπια κατάθλιψη, ώστε να δουν αν η κουρκουμίνη έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Geriatric Psychiatry.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα