Κουίκ: Η Ιταλία στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

«Αυτό που έγινε φέτος στην Ιταλία με τη συνδρομή και των διπλωματικών μας αρχών, ήταν πράγματι πολύ εντυπωσιακό. Δεν γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας μεταξύ μας, δηλαδή στις ομογενειακές οργανώσεις μας. Η ελληνική γλώσσα τιμήθηκε από τους ίδιους τους Ιταλούς με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών από δεκάδες σχολεία και μαθητών τους» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ήταν ο ομιλητής σε μια εντυπωσιακή γιορτή, όπως τη χαρακτήρισε, για την ελληνική γλώσσα, που διοργάνωσαν τα ιταλικά σχολεία του Βαρέζε, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η φιλελληνική εταιρεία της Ιταλίας στο Μιλάνο, όπως και στην πανηγυρική εκδήλωση στην ίδια πόλη, με τη συμμετοχή μουσικών και καλλιτεχνών από τη Σκάλα του Μιλάνου.
Μάλιστα, κ. Κουίκ εξέφρασε τη χαρά του που απένειμε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ο οποίος διενεργήθηκε για την αρχαιοελληνική γλώσσα, σε μια Ιταλίδα μαθήτρια 17 ετών, η οποία έκανε μια εξαιρετική εργασία πάνω στους λόγους του Ισοκράτη.
Κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε στον δήμο Μιλάνου για να τιμηθεί η ελληνική γλώσσα και η ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας Μάρκο Μπουσέτι έστειλε το μήνυμα πως «η Ιταλία στηρίζει την πρωτοβουλία της Ελλάδας για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής γλώσσας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ. Η εκδήλωση αυτή ήταν μια από τις πάνω από 20 που διοργανώθηκαν στη γείτονα χώρα, όχι μόνο από τις ελληνικές κοινότητες και αδελφότητες, όπως στη Νάπολη και το Μιλάνο και τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλιας, αλλά και από ιταλικά σχολεία και πανεπιστήμια.
Επίσης, ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε την πρόεδρο της ελληνικής εταιρείας του Μιλάνου Σοφία Ζαφειροπούλου και το διοικητικό της συμβούλιο, την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Όλγα Νάσση και τον επίτιμο πρόξενο Νίκο Σάκαρη που στήριξαν αυτές τις εκδηλώσεις στη Βόρεια Ιταλία. Δήλωσε ακόμα χαρούμενος για την παρουσία του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Πλευράκη και σημείωσε πως «σε αυτό τον τομέα έχει κάνει θαυμάσια δουλειά».
Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, «η οποία παρέστη στις αντίστοιχα εντυπωσιακές διήμερες εκδηλώσεις στη Νάπολη».
Σημειώνεται πως το «παρών» έδωσε και ο προεδρικός επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου, δεδομένου ότι η Κύπρος συνεργάζεται με την Ελλάδα σε κάθε εκδήλωση που αφορά την κοινή μας γλώσσα.
Καταληκτικά, υπενθύμισε ότι η Ιταλική Ομοσπονδία Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων επί προεδρίας του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου ήταν εκείνη που έφερε στην ελληνική Βουλή την πρόταση για τη καθιέρωση του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Κουίκ εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο σχετικός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνησή στην κοινοβουλευτική ολομέλεια φέρει και τη δική του υπογραφή, για να ψηφιστεί, τελικά, ομόφωνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα