Κοντά στις 850 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, “σπάζοντας” το τριήμερο πτωτικό σερί που ανέδειξε το πόσο ευάλωτη είναι η εγχώρια αγορά σε διεθνείς αναταράξεις και επιστροφή των κινδύνων του παρελθόντος.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 849,94 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 840,71 μονάδων (+0,23%) και 850,26 μονάδων (+1,37%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 47,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,37 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,25%, στις 2.157,50 μονάδες, ενώ στο +0,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.337,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,47% στις 961,52 μονάδες.
Χρειάστηκε να επιστρατευτεί η αντίδραση αρκετών μετοχών για να επαναπροσεγγίσει ο Γενικός Δείκτης τα επίπεδα των 850 μονάδων, χωρίς μάλιστα να καταφέρει ένα κλείσιμο πάνω από αυτά. Η σημερινή εικόνα οδήγησε και αρκετούς αναλυτές να χαρακτηρίσουν την κίνηση περισσότερο ως αντίδραση μετά την 3ήμερη πτώση και λιγότερο ως επανατοποθέτηση κεφαλαίων που εξασφαλίστηκαν από την πτώση των προηγούμενων ημερών.
Έτσι, μετά τη σημερινή συνεδρίαση το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο το Χρηματιστήριο θα μπορούσε να αντισταθεί σε πιθανές νέες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, όταν μάλιστα ήδη έχει καταγράψει ένα καλό ράλι ανόδου από τα μέσα Δεκεμβρίου. Την απάντηση τη δίνει, όμως η UBS, η οποία θεωρεί ότι πολλές από τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν ήδη αποτιμηθεί στην αγορά.
Ο δείκτης MSCI Greece διαπραγματεύεται πλέον με premium πάνω από 20% του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του 12,7x και με το υψηλότερο p/e από το 2006. Αυτό το υψηλό p/e βασίζεται σε εκτιμήσεις κερδών που έχουν ήδη αυξηθεί έντονα τους τελευταίους μήνες (21% για το 2018 και 14% αύξηση για το 2019). Η Ελλάδα διαπραγματεύεται επίσης με premium σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.
Αν και οι μέσοι δείκτες ROE στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλοί (2,6%), οι δείκτες p/bv είναι στο 0,6, στο ένα τρίτο από τους αντίστοιχους των αναδυόμενων αγορών. Αυτό το χάσμα αποτίμησης είναι απίθανο να περιοριστεί σημαντικά εκτός εάν η ανάκαμψη του ROE ακολουθεί το πρότυπο των αναδυόμενων αγορών, δηλαδή να γίνει λιγότερο ασταθής και να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Έτσι, κατά την άποψη της UBS, η αγορά μετοχών ήδη αποτυπώνει μεγάλο μέρος των καλών μακροοικονομικών ειδήσεων των επόμενων μηνών. Οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να προσφέρουν περαιτέρω βιώσιμες βελτιώσεις στους δείκτες κερδοφορίας με την πάροδο του χρόνου για να δικαιολογήσουν τα σημαντικά νέα κέρδη στην αγορά.
Τώρα, εκτός των καθαρά τεχνικών χαρακτηριστικών της αγοράς, το ΧΑ μπορεί να βρει στήριξη σε πιθανή ανάκαμψη των διεθνών αγορών, αλλά και στη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Σήμερα, οι συντηρητικοί της Άγγελα Μέρκελ (CDU/CSU) και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις και αφού ήραν τις τελευταίες διαφωνίες.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας ποντάρει σε μία σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία, καθώς η αίσθηση που επικρατεί είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε το Βερολίνο να ανακινηθεί η δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση γύρω από το θέμα “Ελλάδα”, και μάλιστα τους πρώτους κιόλας μήνες της λειτουργίας της, δηλαδή τον προσεχή Ιούνιο-Ιούλιο.
Στο ταμπλό τώρα, το +4,30% της Πειραιώς έδωσε ώθηση στον Γενικό Δείκτη, όπως και τα κέρδη της τάξεως του 3,80% της Folli Follie και του 3,76% του Τιτάν. Άνω του 2% ήταν και η άνοδος σε ΟΛΠ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Grivalia και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ οι ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Aegean και Μυτιληναίος έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική και ΕΧΑΕ, η Τέρνα Ενεργειακή δεν οριστικοποίησε κανένα πρόσημο, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Λάμδα, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα. Επηρεασμένη από την ανάλυση της McKinsey η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 2,25%.
πηγή capital.gr