Κεφαλαλγία τάσης vs ημικρανία: Τα σημεία του πόνου μέσα από εικόνες

Ο πονοκέφαλος είναι ο συχνότερος πόνος που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Κοινές αιτίες που τον προκαλούν είναι η έλλειψη ύπνου, η αφυδάτωση και οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Δεν είναι όμως όλοι οι τύποι πονοκεφάλου ίδιοι, καθώς ποικίλλουν σημαντικά η έντασή τους, η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται και τα συγκεκριμένα σημεία εκδήλωσής τους στο κεφάλι.

Δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους πονοκεφάλου είναι η λεγόμενη κεφαλαλγία τάσης και η ημικρανία. Παρακάτω μπορείτε να δείτε σχηματικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και κυρίως τα σημεία του πόνου σε καθεμιά από τις δύο περιπτώσεις.

Κεφαλαλγία τάσης

Μπορεί να διαρκέσει από μισή ώρα έως και μία ολόκληρη εβδομάδα. Ο πόνος που χαρακτηρίζει την κεφαλαλγία τάσης είναι αμβλύς και συνοδεύεται από ένα αίσθημα πίεσης στο μέτωπο και στις πλαϊνές πλευρές ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η κεφαλαλγία τάσης μπορεί επίσης να προκαλέσει ευαισθησία στην επιδερμίδα του κρανίου, στον αυχένα και στους ώμους.

Ημικρανία

Η ημικρανία εκδηλώνεται συνήθως σε τέσσερα στάδια, προκαλώντας αρχικά εναλλαγές στη διάθεση, λιγούρες και δυσκαμψία στον αυχένα. Αυτό το πρόδρομο στάδιο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του έως και δύο ημέρες πριν την εκδήλωση της κεφαλαλγίας. Λίγο πριν «χτυπήσει» ο πόνος εκδηλώνεται η λεγόμενη αύρα, ένα σύνολο συμπτωμάτων που περιλαμβάνει τις αλλοιώσεις της όρασης και τη διαταραχή της ομιλίας, την πνευματική σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό, καθώς και τα μουδιάσματα στο σώμα.

Η τρίτη και κυριότερη φάση της ημικρανίας, αυτή του πόνου, διαρκεί συνήθως από 4 έως 72 ώρες και χαρακτηρίζεται από τον ισχυρό, παλλόμενο πόνο, είτε μόνο στη μία είτε και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Σε αυτή τη φάση παρατηρείται επίσης συχνά ευαισθησία στο φως και ναυτία. Στην τελευταία φάση (λύση) της ημικρανίας, που διαρκεί έως και 24 ώρες μετά τη φάση του πόνου, εκδηλώνεται πνευματική σύγχυση, κακή διάθεση και ζαλάδα.

Πηγή:  onmed.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα