Κεντροαριστερά: Κινητικότητα εν όψει εκλογής ηγεσίας

Εμφανής είναι η κινητικότητα στην Κεντροαριστερά εν όψει της εκλογής για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, της οποία θα προηγηθούν τα δύο ντιμπέιτ με τους εννέα υποψήφιους, που θα διεξαχθούν στις 30 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου.

Η μάχη στην κούρσα συνεχίζεται με δηλώσεις και τοποθετήσεις των υποψήφιων, που ανεβάζουν ρυθμούς στην προεκλογική τους δραστηριότητα, επιχειρώντας να περάσουν τα μηνύματά τους και να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους.

Από την Κατερίνη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι ευθεία προσβολή στις θυσίες του ελληνικού λαού και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. ότι είναι τυχεροί οι Έλληνες που δεν τρώνε από τα σκουπίδια. Ο κ. Τσίπρας σε ρόλο Μαρίας Αντουανέτας»,

Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης «επανέλαβε χθες τις προτάσεις του για την ανάπτυξη. Και πάλι έλειπε η λέξη άνθρωπος. Και πάλι δεν ειπώθηκε τίποτα που να αφορά τους πολλούς. Τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα νοικοκυριά.

Υπογράμμισε δε ότι «οι προοδευτικοί πολίτες προσβλέπουν ξανά σε εμάς γιατί ξέρουν ότι όσο ψεύτικη είναι η αριστερά του κ. Τσίπρα, τόσο αληθινή είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Τολμάμε και κάνουμε και πάλι μεγάλη την Κεντροαριστερά. Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα. Με βαθιά πίστη στις αξίες της Αλλαγής».

Για τον χαρακτήρα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς μίλησε ότι ο Γιώργος Καμίνης δηλώνοντας ότι μακροπρόθεσμα θα συγκροτηθεί σε ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα, «όπως παντού στην Ευρώπη». «Ο χρόνος και οι τρόποι μετάβασης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου. Στις δημοκρατίες, τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα», είπε.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν άφησε ποτέ τη χώρα ακυβέρνητη. Η όποια συμφωνία, ακόμη και πρώτο κόμμα αν είμαστε, θα είναι προγραμματική, με δικό μας μίνιμουμ στόχο την εφαρμογή του τριπτύχου παιδεία, υγεία, εργασία σε όλους και τις αλλαγές σε Δικαιοσύνη και δημόσια διοίκηση».

Στο αν θα παραιτηθεί από δήμαρχος στη περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός, ο κ. Καμίνης απάντησε ότι τα αρχηγικά κόμματα στην εποχή των δικτύων αποτελούν παραφωνία. «Ως επικεφαλής, θα λειτουργήσω συλλογικά και θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα συνδυασμού διοίκησης και των δύο, Δήμου και νέου φορέα» αναφέρει.

Δηλώσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη έκανε σε δημοσιογράφους ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε ότι «οι εκλογές στις 12 Νοέμβρη θα κερδηθούν γιατί ο κόσμος θέλει ανανέωση και αναγέννηση της παράταξης. Έχω δηλώσει πως μπορώ να είμαι και στρατηγός και στρατιώτης».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «τα προβλήματα της χώρας παραμένουν μεγάλα και δεν θα λυθούν αν δεν υπάρξει μια ριζική ανανέωση του πολιτικού δυναμικού της χώρας. Αυτός είναι ο στόχος. Να αναγεννήσουμε την προοδευτική παράταξη. Να μπουν νέοι άνθρωποι στο παιχνίδι και ως ψηφοφόροι και ως στελέχη και αύριο ως βουλευτές».

Πρόσθεσε μάλιστα, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα ότι «η συμμετοχή και όχι η αποχή θα λύσει τα προβλήματα του τόπου».

Ο Γιάννης Μανιάτης επανέλαβε πως «οι ηγεσίες τόσο της ΔΗΣΥ όσο και του Ποταμιού ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν κι αυτό είναι, η στασιμότητα της ΔΗΣΥ στο 7% και η κατάρρευση του Ποταμιού στο 1,5%», διαμηνύοντας έτσι την «ανάγκη αλλαγής στην ηγεσία της προοδευτικής παράταξης».

Σχετικά με την αντιπαράθεση Θεοδωράκη – Καμίνη σημείωσε πως το «σχόλιο περί lifestyle, είναι ανεπίτρεπτο» και ότι αν υπάρχει σύγκρουση αυτή θα έπρεπε να είναι για θέσεις, για απόψεις.

Σε σχέση δε με παλαιότερη δήλωση του δημάρχου Αθηναίων, ο Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι ο κ. Καμίνης «εννοεί να είναι επικεφαλής μερικής απασχόλησης, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει και τη θέση του στο Δήμο. Ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης πρέπει να είναι κάθε μέρα πλάι στον πολίτη και στη Βουλή».

Μιλώντας στο κανάλι «ΕΨΙΛΟΝ» ο κ. Μανιάτης μίλησε για την ενότητα της παράταξης μετά την εκλογή ηγεσίας προτείνοντας «την ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ΔΗΣΥ και Ποταμιού, με πρόεδρο τον εκλεγέντα επικεφαλής ο οποίος θα πρέπει να είναι βουλευτής».

Τέλος, ο Απόστολος Πόντας δήλωσε ότι ‘’θα πρέπει να καταδείξουμε δίχως περιστροφές τον πραγματικό υπαίτιο της σημερινής κατάστασης που έχει περιέλθει η Χώρα, που δεν είναι άλλος από τον Κώστα Καραμανλή και την καταστροφική του διακυβέρνηση 2006 – 2009’’.

Στη χθεσινή ομιλία του ο υποψήφιος ανέφερε «ότι ουσιαστικά τα δύο μεγάλα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα στην Χώρα είναι, πλέον, οι Προοδευτικοί και οι Νεοσυντηρητικοί’’. Τέλος, δήλωσε ότι ‘’η συμμετοχή όλων είναι πολύ σημαντική, ώστε να αποκτήσουμε τους ηγέτες που θέλουμε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα