Κατέρρευσε η διάσκεψη για το  Κυπριακό

Τις συνομιλίες τορπίλισε η Τουρκία καθώς επέμεινε στην παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και αιφνιδιαστικά αξίωσε πρωτογεννές δίκαιο για την «ελεύθερη και ισότιμη» μεταχείριση των τουρκοκυπρίων.

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο δείπνο εργασίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

«H Διάσκεψη έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους τον τερματισμό των συζητήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε πάντως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό πρόβλημα».

Ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε ότι «υπήρχαν διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη». «Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων. Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα θέμα ιδιαίτερα» ανέφερε ο κ. Γκουτέρες.

«Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο», σημείωσε από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ωστόσο ότι «το όνειρο και σχέδιο λύσης παραμένει ζωντανό».

Πληροφορίες του κυπριακού Τύπου επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της αμετακίνητης στάσης των Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια ενώ η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση, ενώ στο εδαφικό αποδέχτηκε μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.

«Δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ» περιορίστηκε να σχολιάσει από την πλευρά του και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών .

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα