Κανονικά η απεργία των ναυτεργατών την επόμενη Δευτέρα

Σε ναυάγιο κατέληξαν οι προσπάθειες για εύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των συνδικαλιστών της ΠΝΟ και των ακτοπλόων, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να αποφασίσουν να επιμείνουν στην πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης την ερχόμενη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, με προοπτική κλιμάκωσης.

Το παρασκήνιο για το ναυάγιο έντονο, αφού την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο ναυτιλίας συνάντηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, παρουσία του απερχόμενου υπουργού Π. Κουρουμπλή, του υφυπουργού Ν. Σαντορινιού και των ΓΓ του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι ακτοπλόοι παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, κατέθεσαν βελτιωμένη πρόταση, που περιλάμβανε αυξήσεις.

Ωστόσο η ηγεσία της ΠΝΟ δε θέλησε να δεσμευτεί και αποχώρησε προκειμένου να θέσει υπόψη των συνδικαλιστικών οργάνων το περιεχόμενο της πρότασης, με τη δέσμευση ότι θα γινόταν νέα συνάντηση με τους εφοπλιστές, στα γραφεία της ΠΝΟ χθες.

Όταν όμως ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ προσήλθε στη συνάντηση στη συμφωνημένη ώρα, προκειμένου να ενημερώσει την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ για το περιεχόμενο της πρότασης, που περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών των ναυτικών για το 2018 και το 2019.

Από την πλευρά τους οι ναυτεργάτες εμφανίζονται να σκληραίνουν τη στάση τους και δηλώνουν ότι προσπάθειες εκφοβισμού, κοινωνικού αυτοματισμού και παραπλάνησης της κοινής γνώμης δε θα περάσουν. Παρά το γεγονός ότι και η ΠΝΟ στην ανακοίνωσή της επικεντρώνεται στο μισθολογικό, επισημαίνοντας ότι για 8 χρόνια οι μισθοί παραμένουν ουσιαστικά παγωμένοι, εντούτοις δεν γίνεται καμία αναφορά στην πρόταση του ΣΕΕΝ για αυξήσεις που απερρίφθη, με αποτέλεσμα να αποφασίζεται η πραγματοποίηση της απεργίας.

Από την πλευρά του ο ΣΕΕΝ σημειώνει ότι οι προτάσεις του αποτελούν την μοναδική ίσως εξαίρεση στο σύνολο των ΣΕΕ στη χώρα μας που περιλαμβάνουν στην καλύτερη περίπτωση μηδενικές αυξήσεις.

Επίσης οι ακτοπλόοι τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι από τα 14 αιτήματα της ΠΝΟ μόνο τα δύο αφορούν τα Ακτοπλοϊκά πλοία, η απεργία περιορίζεται μόνο σε αυτά, ενώ άλλα όπως πχ τα ημερόπλοια κλπ, θα εκτελούν κανονικά τα δρομολόγιά τους.

Ήδη πάντως η απόφαση για οριστικοποίηση της απεργίας τη Δευτέρα οδηγεί τις εταιρείες να ανακοινώνουν ακυρώσεις πραγματοποιημένων δρομολογίων και ανασχεδιασμό τους. Από τις λύσεις που επιλέγονται είναι η πραγματοποίηση επιπλέον δρομολογίων, πριν και μετά την απεργία την Κυριακή και τα ξημερώματα Δευτέρας προς Τρίτη.

Εντούτοις σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΕΝ είναι προγραμματισμένο να μετακινηθούν 180 χιλιάδες επιβάτες, 50 χιλιάδες οχήματα ΙΧ και 3 χιλιάδες φορτηγά και σύμφωνα με τους ακτοπλόους είναι αδύνατο να τακτοποιηθούν όλοι σε άλλες αναχωρήσεις, με αποτέλεσμα να αναμένονται σοβαρά προβλήματα όπως:

– εγκλωβισμός τουριστών σε νησιά που πιθανόν θα χάσουν προγραμματισμένες πτήσεις επιστροφής

– θα ακυρωθεί πλήθος κρατήσεων σε πλοία και ξενοδοχεία

– θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των νησιών και στη μεταφορά εμπορευμάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα