Και άλλη μείωση της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Νέα μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Αnalysis, με τις επιρροές στο εκλογικό σώμα από τη Novartis και το Σκοπιανό να είναι αισθητές.

Το προβάδισμα της ΝΔ έπεσε σε μονοψήφιο ποσοστό, στις 9,7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου, από 10,5 μονάδες που ήταν στην δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιανουάριο.

Παράλληλα προκύπτει σημαντική ενίσχυση της Χρυσής Αυγής που αποδίδεται στο Σκοπιανό καις τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά κυρίως της ΝΔ από όπου και «τραβά» ψηφοφόρους, ενώ υποχωρεί για διαδοχική δημοσκόπηση, η απήχηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, (ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι) καθώς από τον 12% τον περασμένο Δεκέμβριο συρρικνώθηκε στο 8,4%.

Τόσο για τη ΝΔ όσο και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η πτώση αποδίδεται στο σκάνδαλο της Novartis, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πλήττεται από το Σκοπιανό, καθώς μειώνεται αισθητά η απήχησή του στη Βόρεια Ελλάδα.

Η έρευνα έγινε για το Βήμα το διάστημα των 10 επίμαχων ημερών 12-23 Φεβρουαρίου κατά τις οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη το Μακεδονικό, η τουρκική προκλητικότητα και το σκάνδαλο Νovartis.

Ειδικότερα η κυβέρνηση έχασε από τη διαχείριση στο ονοματολογικό σημειώνοντας ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στη Μακεδονία 12,6%-14,8%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επλήγη από τη σκανδαλολογία καθώς οι θετικές γνώμες μειώθηκαν από 21% τον Ιανουάριο στο 19%. Η ΝΔ έχει σαφή υπεροχή στη Μακεδονία, όπως και στην Αττική.

Με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης ενίσχυση καταγράφει η Χρυσή Αυγή, που εμφανίζεται τρίτο κόμμα ενώ ευνοούνται και τα εθνικιστικά σχήματα.

Οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται κάτω από το 3%, ενώ οριακή είναι και η θέση της Ένωσης Κεντρώων όσον αφορά την είσοδό τους στη Βουλή. Επίσης:

Η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά από το 72% των ερωτηθέντων
Η ΝΔ αξιολογείται αρνητικά από το 68% των ερωτηθέντων
Πρώτος σε δημοτικότητα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (39%) ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 37%, ο Δημήτρης Κουτσπούμπας με 34%μαζί με τον Βασίλη Λεβέντη. Τέταρτος ο Σταύρος Θεοδωράκης με 33%, τον οποίο ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 29%, ο Πάνος Καμμένος με 22% και τελευταίος ο Νικος Μιχαλολιάκος με 12%.

Αναλυτικότερα η ΝΔ συγκεντρώνει 34,9% έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ με την διαφορά πάντως να έχει συρρικνωθεί έναντι προηγούμενης μέτρησης.

Τα ποσοστά

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ 25,2% από 24,9% στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου

ΝΔ 34,9% από 35,4%

Χρυσή Αυγή 9,4% από 6,6%

Κίνημα Αλλαγής 8,4% από 9,8%

ΚΚΕ 7% από 6,9%

ΑΝΕΛ 2,5% από 2,7%

Ένωση Κεντρώων 3%, από 3,2%

Λαϊκή Ενότητα 1,9 %

Εθνική Ενότητα 1,5%

Ελληνική Λύση 1,5%,

Άλλο 4,7%

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα