Ιταλία: Αποζημιώσεις εκατομμυρίων για μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος

Σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου της Ρώμης, το ιταλικό Υπουργείο Υγείας καλείται να δώσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ασθενείς στους οποίους έγιναν μεταγγίσεις με μολυσμένο αίμα.

Οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή του υπουργείου Υγείας κατά της ετυμηγορίας της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης και σχετικής απόφασης, που είχε εκδοθεί το 2006 και όρισαν ότι το ιταλικό υπουργείο Υγείας όφειλε να ασκήσει εποπτεία, ελέγχοντας την δράση των διαφόρων περιφερειών και των νοσοκομείων τους, ώστε να αποφευχθούν μεταγγίσεις με μολυσμένο αίμα.

Επισημαίνεται ότι οι ασθενείς που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, νόσησαν από τον ιό του HIV και της ηπατίτιδας.

Τονίζεται δε, ότι αν και το ακριβές ποσό των αποζημιώσεων θα ορισθεί σε μελλοντική δικάσιμο, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο υπολογίζεται ότι ανέρχεται, συνολικά, σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το πρώτο περιστατικό μετάδοσης ασθενειών λόγω του μολυσμένου αίματος σημειώθηκε το 1979 και οφείλεται, πάντα, σε ελλιπείς συνθήκες καθαριότητας και προληπτικής υγιεινής.

Πηγή: Ιταλία: Αποζημιώσεις εκατομμυρίων σε ασθενείς από μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/330755/italia-apozimioseis-ekatommyrion-se-astheneis-apo-metaggiseis-molysmenoy-aimatos#ixzz4dxbTiCiU

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα