Θ. Ζαγοράκης: Ανάγκη ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις σεισμόπληκτες περιοχές

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης, ζητά με κατεπείγουσα ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Στην ερώτησή του ο κ. Ζαγοράκης επισημαίνει τις εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες, έργα υποδομής, τους δεκάδες τραυματίες, αλλά και την τραγική απώλεια ανθρώπινης ζωής που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός στην θαλάσσια περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και καλεί την Ε.Ε. να συνδράμει με κάθε μέσο για την ανακούφιση των πληγεισών περιοχών.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης, μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε 73 περιπτώσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, καταιγίδες και ξηρασίες. Μέχρι σήμερα έχει παρασχεθεί βοήθεια πάνω από 3.8 δις ευρώ σε 24 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Σε δηλώσεις ο κ. Ζαγοράκης τόνισε τα εξής: «Οι σκέψεις όλων μας είναι με τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό. Εύχομαι πραγματικά να μη θρηνήσουμε και αλλά θύματα και όλοι οι τραυματίες να είναι καλά στην υγεία τους. Ως Πολιτεία πρέπει να κινηθούμε άμεσα και να αναζητήσουμε τα κατάλληλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεδομένου ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν αποτελεί μέσο ταχείας αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, καθώς μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης και διάθεσης των σχετικών κονδυλίων, η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των καταστροφών και την υποβολή της σχετικής αίτησης στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα