Θετικό κλίμα και στις ευρωαγορές

Με κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, κεφαλαιοποιώντας το θετικό κλίμα από τη συνεδρίαση της Τρίτης στη Wall Street. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα στις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν αναμένεται να επιβάλει στην Google το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της για παραβίαση του ρυθμιστικού πλαισίου της Ένωσης, μετά τα ευρήματα έρευνας οκτώ ετών για το λειτουργικό της σύστημα στα κινητά τηλέφωνα.

Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, υποχώρησαν 60% τα κέρδη β΄ τριμήνου της Electrolux, εξαιτίας των προβλέψεων που αφορούν τις έρευνες των γαλλικών αντιμονοπωλιακών αρχών. Η σουηδική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών εμφάνισε καθαρά κέρδη 517 εκατ. σουηδικών κορόνων (58,6 εκατ. δολαρίων) σε σχέση με τις 1,29 δισ. κορόνες πριν από ένα χρόνο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 783 εκατ. κορόνες.

Η EasyJet PLC ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν παρά τις επιδράσεις ενός ασυνήθιστα υψηλού αριθμού ακυρωθέντων πτήσεων τον Ιούνιο, και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προ φόρων κέρδη της χρήσης 2018. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε ότι τα έσοδα ανά θέση για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, αυξήθηκαν 4,8%, χωρίς τις επιδράσεις από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, και διαμορφώθηκαν στις 60,55 στερλίνες.

Ο ολλανδικός όμιλος παραγωγής βαφών Akzo Nobel ανακοίνωσε πτώση 10% στα κέρδη β΄ τριμήνου, και τόνισε πως αναμένει ο πληθωρισμός πρώτων υλών να συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους, αλλά σε βραδύτερο ρυθμό από το α΄ εξάμηνο.

Η Swatch Group ανακοίνωσε ότι τα κέρδη α΄ εξαμήνου αυξήθηκαν κατακόρυφα εξαιτίας των υψηλότερων πωλήσεων από όλα τα brands και σε όλα τα τιμήματα. Τα καθαρά κέρδη του εξαμήνου αυξήθηκαν περισσότερο από 70% στα 458 εκατ. ελβετικά φράγκα (459,2 εκατ. δολάρια) από τα 269 εκατ. φράγκα πριν από ένα χρόνο, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν 15% στα 4,27 δισ. φράγκα.

Στα κέρδη επέστρεψε αναπάντεχα η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson στο β΄ τρίμηνο, με την ίδια να δηλώνει ότι είναι βέβαιη πως θα πετύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους. Στο δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σημαντικής προόδου προς την επίτευξη των στόχων του 2020, η σουηδική εταιρεία εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 0,2 δισ. κορόνες (22,6 εκατ. δολάρια) σε σχέση με τις ζημιές των 0,5 δισ. κορόνων πριν από ένα χρόνο και έναντι των εκτιμήσεων για ζημιές 0,1 δισ. κορόνων.

Πτώση 12% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου της Danske Bank, με την τράπεζα να προβλέπει ότι τα κέρδη για το σύνολο της χρήσης θα διαμορφωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο της προηγούμενης εκτίμησης. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας εμφάνισε καθαρά κέρδη τριμήνου ύψους 4,23 δισ. κορόνων Δανίας (663,9 εκατ. δολαρίων) σε σχέση με τις 4,79 δισ. κορόνες πριν από ένα χρόνο. Η τράπεζα αναμενόταν να εμφανίσει καθαρά κέρδη 4,58 δισ. κορόνων Δανίας.

Ο Όλι Ρεν, άρτι διορισθείς επικεφαλής στην κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας και άρα στο ΔΣ της ΕΚΤ, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να δένει τα ίδια της τα χέρια σε σχέση με τις μελλοντικές της κινήσεις, αλλά να διαμορφώνει πολιτική βασιζόμενη στις εξελίξεις με μεγαλύτερη ευελιξία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι γλίτωσε οριακά από μια ταπεινωτική ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε ψηφοφορία για συμμετοχή ή μη του Η.Β. στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ των 28 χωρών. Ο διοικητής της Bank of England, Mark Carney, τόνισε ότι σε περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνίας με την ΕΕ για συντεταγμένη έξοδο του Η.Β., θα υπάρξει αναθεώρηση της πολιτικής επιτοκίων.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,51%, κερδίζοντας 2,08 μονάδες στις 387,12, με τον EuroStoxx 50 να κερδίζει 0,53%, στις 3.479,65.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,80% στις 12.761,62 μονάδες, ο γαλλικός CAC κατά 0,63% στις 5.456,49 και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,50% στις 7.665,78 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί οριακά κατά 0,01% στις 21.965,95, ενώ ο ισπανικός IBEX χάνει 0,22% στις 9.701,70.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα