Ηandelsblatt: Ο φόβος για μία νέα τραπεζική κρίση πλήττει Ιταλία και Ελλάδα

Αν και τα προβλήματα σε κάθε χώρα είναι διαφορετικά, ενοχλούν τους επενδυτές και τροφοδοτούν το φόβο μιας νέας κρίσης, αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt που εστιάζει στην Ελλάδα και την Ιταλία.

“Οι αριθμοί μιλούν από μόνα τους: 37 δισ. ευρώ έχασαν επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου σε μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου. Οι απώλειες αποτιμώνται σε πάνω από το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησής τους”, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Παράλληλα, τονίζεται πως “πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών υποχώρησε κατά 9% την περασμένη Τετάρτη”.

Η Handelsblatt τονίζει, όμως, πως “οι απώλειες στην Ιταλία και την Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα με δύο διαφορετικές αιτίες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι φορτωμένες με ένα τεράστιο βουνό των επισφαλών δανείων”, ενώ “στην Ιταλία, είναι η επιθετική δημοσιονομική πολιτική της νέας λαϊκιστικής συμμαχίας που πιέζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι δύο αυτοί παράγοντες προκαλούν τον φόβο μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη”, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Κορυφαίος τραπεζίτης στην Φρανκφούρτη δήλωσε στη Handelsblatt πως οι απώλειες των ελληνικών τραπεζών “δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της 8ετούς ύφεσης”, αλλά και της “απροσεξίας” τους να δανείζουν σε οφειλέτες – μεταξύ αυτών και “σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ – με αμφίβολη φερεγγυότητα”. “Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια πρέπει τώρα να διαγραφούν κατά το μεγαλύτερο μέρος”, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα