Η Goldman Sachs στηρίζει Μαδούρο

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επιβεβαίωσε ότι αγόρασε χρεόγραφα της Βενεζουέλας μετά από την απογοήτευσή της από την αντιπολίτευση.

«Αγοράσαμε αυτά τα ομόλογα που εκδόθηκαν το 2014 στη δευτερογενή αγορά από έναν μεσίτη» γράφει η Goldman σε δήλωση της και συνεχίζει. «Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι πολύπλοκη και εξελισσόμενη και ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται σε κρίση. Συμφωνούμε ότι η ζωή πρέπει να βελτιωθεί και γι’ αυτό κάναμε την επένδυση». Η δήλωση δεν περιλάμβανε την τιμή των ομολόγων ή το ποσόν με το οποίο αγοράστηκαν.

Ο πρόεδρος του Κογκρέσου, που ανήκει στην αντιπολίτευση, κατηγόρησε την τράπεζα ότι χρηματοδότησε τη «δικτατορία» μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal ότι η Goldman είχε αγοράσει 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα που εκδόθηκαν από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA έναντι μόλις 865 εκατ. δολαρίων.

Με το καταστροφικό κρατικό οικονομικό μοντέλο της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση Μαδούρο έχει γίνει όλο και πιο εξαρτημένη από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ή τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, για να φέρει σε πολυπόθητο συνάλλαγμα.

Και όλα αυτά εν μέσω λαϊκών κινητοποιήσεων με δεκάδες νεκρούς, με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών κατά του δικτάτορα, όπως τον χαρακτηρίζουν οι διαδηλωτές.

Αυτή η αποκάλυψη και η επιβεβαίωσή της αποδυναμώνει το βασικό επιχείρημα-μύθο του Μαδούρο ότι είναι θύμα ενός «οικονομικού πολέμου» που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα