Η ώρα του Ελσίνκι για Τραμπ – Πούτιν με περιορισμένες προσδοκίες

Στο Ελσίνκι πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη επίσημη σύνοδος κορυφής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι Αμερικανο-ρωσικές σχέσεις που περνούν κρίση, μετά τις αποκαλύψεις για παρέμβαση της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

O Αμερικανός πρόεδρος, καταφέρθηκε κατά της Ε.Ε. αλλά και των υπόλοιπων “μεγάλων δυνάμεων” της διεθνούς σκακιέρας σε συνέντευξή του στο CBS πριν από τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, αποκαλώντας την εχθρό όσον αφορά στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Η Ρωσία, η Ε.Ε. και η Κίνα είναι οι «εχθροί» των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ο Τράμπ.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς ότι είναι εχθροί είναι «ψεύτικες ειδήσεις», σχολίασε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενώ σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν καθήκον να μην αρχίζουν εμπορικούς πολέμους και κάλεσε τις κυβερνήσεις των τριών χωρών να συμβάλλουν στη διαδικασία με σκοπό να αναμορφωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο Τουσκ τόνισε ότι υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί το ξέσπασμα συγκρούσεων και το χάος στο πεδίο του εμπορίου.

Οι Ρωσικές ελπίδες

Η Μόσχα ελπίζει ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του ομολόγου του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “θα επιτρέψει στα δύο μέρη να κάνουν ένα βήμα για να αμβλυνθεί η τρέχουσα κρίση στις διμερείς σχέσεις”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έλθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα