Η τουρκική Δικαιοσύνη δεν φαίνεται να βιάζεται…

 

Χωρίς απαγγελία συγκεκριμένου κατηγορητηρίου παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, καθώς η τουρκική Δικαιοσύνη δεν φαίνεται να βιάζεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσής τους.

Χθες, οι γονείς των δύο στρατιωτικών τους επισκέφθηκαν στη φυλακή όπου κρατούνται, υπό συνθήκες υψηλής ασφαλείας, για δεύτερη φορά από την ημέρα της συλλήψεώς τους, πριν από 13 ημέρες.

Με τους γονείς των δύο στρατιωτικών αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος θα επισκεφθεί -κατά πληροφορίες- τον Έβρο και περιοχή ευθύνης της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Ρίμινι, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη δήλωσε χθες: «Για δωδέκατη ημέρα δύο Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις, αδύναμη να παρέμβει. Ας ξεκαθαρίσει, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας αν επιμένει ότι πρόκειται για ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο ή αν οι δύο αξιωματικοί είναι όμηροι της Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Καμμένος. Σε κάθε περίπτωση είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης οι δύο Έλληνες αξιωματικοί μας να επιστρέψουν το ταχύτερο στην πατρίδα και στις οικογένειές τους».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στην υπόθεση τον δύο στρατιωτικών, σημείωσε: «Απελευθερώθηκαν τα πιο κτηνώδη ένστικτα των Τούρκων» (ΣΚΑΪ).

Ο κ. Πάγκαλος τόνισε πως το ζήτημα «έπρεπε να λυθεί επί τόπου», εκτίμησε ότι οι Τούρκοι σκέφτονται ότι κάτι μπορούν να κερδίσουν από αυτό, συμπλήρωσε πως «ο Ερντογάν νομίζει ότι θα ηγεμονεύσει στην περιοχή» και έκανε λόγο για «διπλή γλώσσα στο επίπεδο της κυβέρνησης», χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο «εθνικιστή και νταή».

Εσωκομματικές τριβές

Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών προκαλεί και εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σκληρή επίθεση στον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη και στη φράξια «53+» του κόμματος εξαπέλυσε η Πολιτική Κίνηση «Πράττω», της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε άρθρο του με τίτλο «Ενδοτισμός χωρίς όρια», ο κ. Στάθης Διομήδης, μέλος της Π.Γ. της πολιτικής κίνησης «Πράττω», επικρίνει τον κ. Φίλη για τη δήλωσή του ότι «δεν είναι μείζον θέμα σήμερα η υπόθεση των δύο στρατιωτικών» και τον κατηγορεί για «σχολιασμό από τον… καναπέ».

Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «”Δεν είναι το μείζον σήμερα η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία… Βοηθά την Τουρκία να καθιστούμε ως κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης την υπόθεση της ταλαιπωρίας των στελεχών του στρατού”, ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης από τον… καναπέ του.

Ο πρώην υπουργός προσπαθεί να μας πείσει ότι η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών είναι απλά ένα θέμα ταλαιπωρίας τους και τίποτε περισσότερο. Μάλιστα το κάνει ακόμη “καλύτερο” λέγοντας ότι “δεν είναι αυτό το μείζον… Το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι αυτό; Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, τους ενδιαφέρει η ειρήνη, η ηρεμία, τους ενδιαφέρει η οικονομία”.

Κατά τον πρώην υπουργό, η σύλληψη δύο στρατιωτικών που προστάτευαν τα σύνορα της πατρίδας είναι απλά ένα θέμα ταλαιπωρίας και δεν είναι μείζον. Θεωρεί μείζον το θέμα της οικονομίας και λογικά είναι ικανοποιημένος και αυτός, όπως και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος που είχε εκφράσει περιχαρής την ικανοποίησή του για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και της πρώτης κατοικίας από όλους τους φορείς ιδιωτικούς και δημόσιους χωρίς καμία προστασία…

Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια μικρή μερίδα στελεχών στην Αριστερά που έχει τη φιλοσοφία ότι στο πλαίσιο της καλής γειτονίας με τις χώρες που συνορεύουμε, έχουν πάντα δίκιο οι γείτονες, σε όσα διεκδικούν και εμείς θα πρέπει να ενδίδουμε άμεσα και χωρίς αντίδραση για να μη στενοχωρήσουμε αγάδες και πολυχρονεμένους πασάδες…».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα