Η Ουγγαρία επιβεβαιώνει ότι ο Γκρούεφσκι υπέβαλε αίτημα ασύλου

Σε επιβεβαίωση πως έλαβε αίτημα ασύλου από τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή και να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης για διαφθορά, προέβη η ουγγρική κυβέρνηση.

«Ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπέβαλε αίτημα ασύλου στις αρμόδιες ουγγρικές αρχές», ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σημειώνοντας πως το αίτημα έχει ήδη υποβληθεί», στο κεντρικό γραφείο του Γραφείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη.

Ο 48χρονος πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε την Τρίτη ότι διέφυγε στην Ουγγαρία και ζήτησε «πολιτικό άσυλο», γεγονός το οποίο η Βουδαπέστη δεν σχολίασε.

Ο νυν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κάλεσε την Τετάρτη την Ουγγαρία να μη χορηγήσει «καταφύγιο σε εγκληματίες» και να «σεβαστεί τη διεθνή πρακτική», αποφεύγοντας να φιλοξενήσει ένα καταδικασμένο άτομο σε ένα κράτος δικαίου σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

«Με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κύριο Γκρουέφσκι να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο Ορμπάν.

«Η Μακεδονία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και σημαντικός σύμμαχος της Ουγγαρίας», υπογράμμισε η ουγγρική ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι το αίτημα ασύλου του Γκρούεφσκι θα εξεταστεί «σε αμιγώς νομική άποψη».

Το αίτημα ασύλου του τέως πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ορμπάν, καθώς αυτός τον είχε στηρίξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών της βαλκανικής χώρας το 2017 και επαίνεσε τις προσπάθειες του κόμματος του Γκρούεφσκι να σταματήσει το πέρασμα των μετανασταστών μέσα από την βαλκανική οδό προς τη Δυτική Ευρώπη.

 

πηγή     ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα