Η Ιορδανία ενημέρωσε το Ισραήλ ότι δεν επιθυμεί παράταση εκμίσθωσης περιοχών της

Η Ιορδανία δήλωσε σήμερα ότι έχει ενημερώσει το Ισραήλ πως δεν πρόκειται να ανανεώσει την εκμίσθωση για 25 χρόνια δύο περιοχών κατά μήκος των συνόρων της, όπου το Ισραήλ ασκεί ορισμένα δικαιώματα βάση της συμφωνίας ειρήνης που επιτεύχθηκε το 1994, όμως το Ισραήλ δήλωσε ότι θα διαπραγματευθεί με την Ιορδανία την παράταση της εκμίσθωσης.

Βάσει της συμφωνίας, το Ισραήλ εξασφάλισε την ιδιοκτησία ιδιωτικής γης και ειδικά ταξιδιωτικά δικαιώματα στην Μπακούρα (βορειοδυτικά) και στην Γκουμάρ στον νότο.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις στο εσωτερικό να τερματίσει τις συμφωνίες εκμίσθωσης με το Ισραήλ, δήλωσε σε υψηλόβαθμους πολιτικούς πως θέλει η Ιορδανία να ασκήσει την «πλήρη κυριαρχία» της στις δύο περιοχές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα διαπραγματευθεί με την Ιορδανία μια παράταση της 25ετούς εκμίσθωσης.

Σε δημόσιες δηλώσεις του ο Νετανιάχου είπε πως η Ιορδανία θέλει να ασκήσει την επιλογή να τερματίσει την εκμίσθωση, και το Ισραήλ «θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί της για το ενδεχόμενο παράτασης της τρέχουσας διευθέτησης».

Με βάση ένα παράρτημα στη συμφωνία ειρήνης, το Ισραήλ εκμίσθωσε περίπου 4.050 στρέμματα αγροτικής γης στον νότιο τομέα των συνόρων με την Ιορδανία, καθώς και μια μικρή περιοχή γνωστή ως το «Νησί της Ειρήνης» κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας (γνωστή και ως λίμνη Τιβεριάδα). Η 25ετής εκμίσθωση λήγει το 2019.

Βάσει των όρων της συμφωνίας ειρήνης, η εκμίσθωση ανανεώνεται αυτόματα εκτός αν ένα από τα δύο μέρη ενημερώσει το άλλο έναν χρόνο πριν από τη λήξη πως επιθυμεί να τερματίσει τη συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα