Η Ευρώπη, η Αφρική και μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση κρίσεων

Μια ανθρωπιστική καταστροφή αναδύεται από το νότο της Ευρώπης, τη στιγμή που οι ΗΠΑ φαίνεται να μειώνουν τη διεθνή δέσμευσή τους.

Έχοντας την προσοχή της σε άλλες συγκρούσεις και ανησυχώντας για τις μεταναστευτικές ροές, το κύριο focus της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Αφρική φαίνεται να είναι η “συγκράτηση”. Αλλά η υιοθέτηση μιας προσέγγισης “ζώνης ασφαλείας” δεν θα επιλύσει τα προβλήματα, πόσο μάλλον τα μακροπρόθεσμα επαναλαμβανόμενα ζητήματα.

Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων και η μεσολάβηση στις συγκρούσεις, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των πηγών αναταραχής στη Δυτική Αφρική, το Σαχέλ, και το Κέρας της Αφρικής.

Η υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού: ιδιαίτερη προσπάθεια και πόροι θα πρέπει να κατευθύνονται στη βοήθεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres ώστε να διορθώσει αυτό που έχει χαρακτηρίσει ένα “σπασμένο και αποτυχημένο” σύστημα.

Η λήψη πρόωρων μέτρων για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ να αποδείξει ότι δεν έχει χάσει εντελώς την έννοια του στρατηγικού σκοπού και ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ηθικές και πολιτικές επιταγές για να αντιμετωπίσει τον ανθρώπινο πόνο.

 

πηγή  ecfr.eu

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα