Η ΕΤΕ σχεδιάζει την έκδοση καλυμμένου ομολόγου

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου (covered bond), μετά την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές και δύο χρόνια μετά την ανακεφαλαιοποίησή της, κατά την οποία η άσκηση Liability Management (ανταλλαγή ομολόγων των πιστωτών με μετοχές) είχε πλήξει τους ομολογιούχους της Τράπεζας.

Σχετική επιβεβαίωση για τον σχεδιασμό της έκδοσης covered bond, έδωσε αρμόδιο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας στο Bloomberg, δηλώνοντας ότι η ΕΤΕ προσανατολίζεται στη σχετική έκδοση, το πιθανότερο μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, ως ένα πρώτο βήμα εκ νέου πρόσβασης για δανεισμό στις κεφαλαιαγορές. Σημειώνεται ότι ο χρόνος της έκδοσης του ομολόγου θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές. Δεν αποκλείεται, η έκδοση να μπορέσει να πραγματοποιηθεί ακόμη και τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η έκδοση καλυμμένης ομολογίας εντάσσεται στην υψηλότερη βαθμίδα φερεγγυότητας για τη χρηματοδότηση μία τράπεζας. Και από πλευράς Εθνικής Τράπεζας, το εγχείρημα αυτό δείχνει ότι αφενός η Τράπεζα παρομολογαουσιάζει ενδεχομένως τον καλύτερο ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και άρα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στις αγορές για μία τέτοιου είδους έκδοση. Παράλληλα, η Τράπεζα έχει και σημαντικό όγκο στεγαστικών δανείων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το κάλυμμα της συγκεκριμένης έκδοσης.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην καλύτερη θέση από πλευράς των ελληνικών τραπεζών αναφορικά με τις συνθήκες δανεισμού της, καθώς έχει τη μικρότερη έκθεση σε ELA. Ειδικότερα, στο τέλος του α΄ τριμήνου 2017, παρά την αύξηση της αβεβαιότητας και τις εκροές καταθέσεων λόγω εποχικότητας, ο ELAκινήθηκε σε μόλις 5,6 δις. ευρώ. Μάλιστα, στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι η πλήρης απεξάρτηση από τον δανεισμό του ELA το ταχύτερο και ει δυνατόν εντός του έτους.

Η συνολική χρηματοδότηση της Τράπεζας από το ευρωσύστημα διαμορφώθηκε σε 10,2 δις. ευρώ από 12,3 δις. ευρώ στο α΄ τρίμηνο 2016.

Με δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 87% στην Ελλάδα και τη χαμηλότερη εξάρτηση από το μηχανισμό ELA, Η Εθνική Τράπεζα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στην επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα