Η επιστροφή των δύο στρατιωτικών αλλάζει την πολιτική ατζέντα

Μεγάλη χαρά σε όλους και αισθήματα μεγαλύτερης αισιοδοξίας για το προσεχές διάστημα στην κυβέρνηση, έφερε η είδηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, ύστερα από 167 ημερών κράτηση.

Το γεγονός, ενώ αναμφισβήτητα αποτελεί διπλωματική επιτυχία της χώρας μας, δίνει συγχρόνως την ευκαιρία στο κυβερνητικό στρατόπεδο να μεταφέρει την πολιτική ατζέντα από τα τραυματικά δεδομένα των πυρκαγιών του Ιουλίου βαθμηδόν προς πλέον θετικά αφηγήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η προσμονή του περιεχομένου των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, η κατάληξη του θέματος των συντάξεων και λοιπών κυρίως οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Πράγματι, η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Αδριανούπολη μετετράπη σε λίγες ώρες σε κυρίαρχο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ. «Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συγχαίροντας και ευχαριστώντας τους δύο αξιωματικούς και τις οικογένειές τους «για το σθένος, την υπομονή τους» και κάνοντας αναφορά «στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν».

«Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη» έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκφράζοντας τη μεγάλη του χαρά για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα.

Για νίκη της διπλωματίας και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και αταλάντευτο αγώνα της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα που σε συνδυασμό με τη διεθνή κινητοποίηση οδήγησαν στο αίσιο τέλος της περιπέτειας των δύο στρατιωτικών μίλησαν το υπουργείο Εξωτερικών και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών αποτελεί η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε από την Όλυμπο Καρπάθου, όπου μετέβη για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «η ευτυχής αυτή εξέλιξη δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση», καταλήγοντας με τη φράση «ξεκινά μια καινούρια αρχή».

Το non paper του Μαξίμου για το παρασκήνιο

Στο κυβερνητικό non paper με τίτλο «το πλαίσιο και οι ενέργειες που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» αναφέρεται ότι ήταν οι μεθοδικές προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και η πολιτική αυτής της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας από το 2015, που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Αναλυτικότερα γίνεται αναφορά στις «τρεις επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Τουρκία το 2015-2016», στις «συναντήσεις του ΥΠΕΞ που συνεισέφεραν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την οικοδόμηση της ευρωτουρκικής στρατηγικής σχέσης και την προώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό» και «στη στήριξη στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016». Γίνεται ακόμα αναφορά στην «επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου για πρώτη φόρα μετά από 65 χρόνια στην Αθήνα» και τη «μη προσχώρηση της Ελλάδας στη λογική επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία κατά την τελευταία περίοδο».

Στο παραπάνω κείμενο αναφέρεται επίσης ότι στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οδήγησε «το γεγονός πως εντάθηκαν οι επαφές μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων (πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, γενικός γραμματέας υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικές Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές στην Τουρκία, Α/ΓΕΕΘΑ) προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών και αναδείχτηκαν οι επιπτώσεις που είχε η παράνομη κράτηση τους», αλλά «κυρίως, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου ΝΑΤΟ, η οποία κράτησε πάνω από 1,5 ώρα» εγκαλώντας ορισμένα ΜΜΕ που «μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο, έσπευσαν τότε να χαρακτηρίσουν ως αποτυχία».

Επαναλαμβάνεται ολόκληρο το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Τσίπρα και σημειώνεται ότι «είναι προφανές τόσο δια της δήλωσης του πρωθυπουργού όσο και εκ του αποτελέσματος τελικά, ότι για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα ουδέποτε μπήκε σε παζάρια. Τονίστηκε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τη δικαιοσύνη διαδικασίες. Την ίδια στιγμή που φυσικά, υποστηρίχτηκε σταθερά η θέση αρχών της χώρας μας ότι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».

Παραπέρα τονίζεται ότι «η συσχέτιση αυτών με τους δύο στρατιωτικούς, δεν υπήρξε ποτέ ως επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση, αντιθέτως η άποψη αυτή υποστηρίχθηκε μόνο από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Υπάρχει αναφορά στην ένταξη του θέματος στα Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο ψήφισμα σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υποστηρίζεται ότι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών «τέθηκε επιτακτικά από τους προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ στη Σύνοδο της Βάρνας, ενώ αναδείχτηκε επίμονα στο ΝΑΤΟ, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας» και σημειώνεται ότι «το ζήτημα τέθηκε επανειλημμένως στις γερμανοτουρκικές και αμερικανοτουρκικές συνομιλίες ενώ τέθηκε και στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν τον Απρίλιο, αφού λίγες μέρες πριν είχε αναφερθεί σχετικά ο πρωθυπουργός σε επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο».

Σύμφωνα με το non paper «σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του ζητήματος κατά την παρούσα περίοδο είναι και η προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της (αποκατάσταση σχέσεων με Ολλανδία, συνάντηση με Μέρκελ, προσέγγιση Αυστρίας), σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση» και καταλήγει: «Η Τουρκία προέβη σε αυτή την κίνηση αναγνωρίζοντας ότι το ανωτέρω ζήτημα είχε – μετά από τις ανωτέρω ελληνικές ενέργειες – καταστεί καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Θετική η αντίδραση από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση – με την εξαίρεση της Ένωσης Κεντρώων που βάζει θέμα συναλλαγής κάτω από το τραπέζι με την Τουρκία συνδέοντας με την πρόσφατη απόφαση για την εκλογή των Μουφτήδων – αντέδρασε θετικά και χωρίς αστερίσκους.

«Εύχομαι η απελευθέρωση των στρατιωτικών μας, αυτό το χαρμόσυνο νέο να αποτελέσει την απαρχή και άλλων θετικών εξελίξεων για την πατρίδα μας» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, αναφέροντας ότι οι «Έλληνες αξίζουν καλύτερα».

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία, για τον Ελληνισμό, για όλους τους Έλληνες απανταχού της γης. Μια μέρα που αντλούμε δύναμη από την εσωτερική μας πίστη για να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, και πρόσθεσε: «Ειδικά το φετινό καλοκαίρι μετά τις πρόσφατες τραγωδίες, αυτή η εσωτερική ανάγκη είναι ακόμα πιο έντονη. Όχι μόνο για όσους βίωσαν την τραγωδία στο Μάτι από πρώτο χέρι, αλλά για όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες που συγκλονιστήκαμε από αυτή την ανείπωτη τραγωδία» σημείωσε.

«Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό καλοκαίρι, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήρθε το χαρμόσυνο, το πολύ ευχάριστο νέο της απελευθέρωσης των δύο αξιωματικών μας. Ένα νέο που μας γέμισε όλους με χαρά, αισιοδοξία και συγκίνηση. Θέλω και πάλι και με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ από καρδιάς τους δύο αξιωματικούς μας αλλά και τις οικογένειες τους για το κουράγιο, τη λεβεντιά και την αυτοπεποίθηση που έδειξαν αυτούς τους πέντε μήνες αυτής της μεγάλης ταλαιπωρίας».

«Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, προσβλέπουμε στην επιστροφή τους. Σημαντικό βήμα για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και συνολικά της ΕΕ» έγραψε στο twitter o Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πράξει όλες τις απαραίτητες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους. Συγχαρητήρια στους ίδιους και τις οικογένειές τους για την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν. Περιμένουμε με λαχτάρα να τους καλωσορίσουμε στην πατρίδα», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτω από το βάρος της κατακραυγής για την άδικη σύλληψη και κράτησή τους, είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Η κίνηση της Τουρκίας, για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, θα συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των σχέσεων με την Αθήνα, σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο twitter και πρόσθεσε: «Το σθένος που επέδειξαν τα δυο παιδιά και οι οικογένειές τους είναι κάτι που συγκίνησε όλους τους Έλληνες. Μπράβο τους».

«Χαιρόμαστε ασφαλώς, που οι δυο στρατιωτικοί μας, που κρατούντο παρανόμως στις φυλακές της Τουρκίας, απελευθερώνονται, αλλά υποψιαζόμαστε όμως ότι έγινε συναλλαγή για την απελευθέρωση τους, μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης με την αποπομπή των δυο μουφτήδων από την Θράκη και την εκλογή νέων αρεστών στον Ερντογάν. Εκτιμούμε ότι η υπόθεση αυτή θα εξελιχθεί ως ωρολογιακή βόμβα, εις βάρος της χώρας μας στην Θράκη» σημείωσε στη δική της ανακοίνωση η Ένωση Κεντρώων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα