Η Ελλάδα 2η στην Ευρώπη σε χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ

Δεύτερη θέση στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα σε χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ, ακολουθώντας την Εσθονία. Η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με την Κομισιόν αναμένεται να κινητοποιήσει 5,7 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για 11 εγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ και συνολική χρηματοδότηση σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ. Προβλέπεται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν επίσης εννέα εγκριθείσες συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ και αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προβλέπουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 313 εκατ. ευρώ που αναμένεται να κινητοποιήσει σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, με περίπου 11.298 ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης να επωφελούνται από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Για παράδειγμα Η ΕΤΕπ χορηγεί στον όμιλο Terna Energy δάνειο ύψους 24 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών νέων αιολικών πάρκων στην περιοχή της Βοιωτίας στην Κεντρική Ελλάδα. Το έργο αυτό εξυπηρετεί τη στρατηγική χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών της ΕΕ, και θα στηρίξει δεκάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Η ΕΤΕπ χορηγεί στην Cosmote 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση θα αυξήσει σημαντικά τις επιδόσεις του δικτύου όσον αφορά την ταχύτητα, την ικανότητα και την κάλυψη και θα βελτιώσει την απόδοσή του σε περισσότερες αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα